Zorgen voor morgen! Kinderopvang raakt in de knoei door overheid

Zorgen voor morgen! Kinderopvang raakt in de knoei door overheid

De overheid kwam met het briljante idee om de wetgeving omtrent kinderopvang strenger te maken. Allemaal hartstikke goed bedoeld maar ergens komt idealisme de realiteit tegen. Via Trouw.

Per 1 januari 2019 mogen kinderopvangcentra nog maar één pedagogisch medewerker per drie baby's inzetten, waar dat nu nog vier is. Dat betekent simpelweg dat de kosten zullen gaan stijgen en het minder rendabel is om baby's op te vangen. Koppel dat aan de situatie op de arbeidsmarkt, waar een flink tekort aan pedagogisch medewerkers is en die hele sector raakt al snel in de knoop.

Om het nog erger te maken is er zoiets als een 'vaste gezichten principe', op zichzelf een goed idee, want zo krijgt een baby niet teveel nieuwe gezichten te zien, wat de kans op hechtingsproblematiek kan vergroten, maar de uitwerking levert behoorlijke problemen op. Is er sprake van verzuim en moet er vervanging komen (als die al kan worden gevonden), dan riskeert zo'n opvang een boete van zo'n 2000 euro per dag.

Het effect zal dus zijn dat kinderopvangcentra zich steeds minder zullen gaan richten op de opvang van baby's. Te duur, te groot risico, kan makkelijker. De kinderopvangtoeslag voor de lagere inkomens wordt trouwens wel hoger, maar als er geen opvang te vinden is die zich daar nog voor wil inzetten, dan houdt het snel op.

Ook de regels voor kinderopvangcentra die zich richten op de doelgroep van zeven jaar en ouder worden soepeler, waardoor daar juist meer kinderen per pedagogisch medewerker mogen zijn. Stuk efficiënter dus!

Typisch gevalletje van theorie ontmoet praktijk en idealisme versus realiteit. Één grote zooi vanwege bureaucratie en overmoedige overheidsbemoeienis.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties