Zwarte school Amsterdam: wij blijven graag zwart

Geen categoriefeb 06 2015, 12:00
"Waarom zouden we ons richten op 'witte' leerlingen?"
Een opmerkelijke ontwikkeling: de Amsterdamse zwarte school Hervormd Lyceum West peinst er niet over om witter te worden. De Telegraaf schrijft:
Waar andere scholen in met name de grote steden tijdens de werving en op open dagen proberen Nederlandse leerlingen te trekken, wil deze school graag allochtone scholieren.
"We zijn een mooie zwarte school in Nieuw-West, waar 125.000 mensen wonen, van wie er 110.000 allochtoon zijn. Deze school heeft 850 leerlingen; 98 procent is zwart en we hebben 30 nationaliteiten onder ons dak. Natuurlijk is iedereen welkom, maar waarom zouden we ons richten op 'witte' leerlingen?" vraagt rector Freek Polter zich af.
Het is algemeen bekend dat er slechter wordt gepresteerd op zwarte scholen (zelfs Femke Halsema had dat door). Allochtone leerlingen hebben achterstanden op allerlei gebieden, waaronder taal en volgens de rector ook "karaktervorming en algemene ontwikkeling". "Hun ouders zijn vaak analfabeet. De Nederlandse leerling uit Amsterdam-Zuid weet meer van de wereld dan die uit West."
De school gaat extra lessen aanbieden met onder andere Chinees, sterrenkunde en koken. Ik vind het een moedige stap. Misschien dat het nog helpt ook, in ieder geval op het gebied van de algemene ontwikkeling. En gezien vanuit het perspectief van autochtone kinderen is het misschien maar goed ook dat de school geen moeite gaat doen om witte leerlingen te werven. Zwarte scholen zijn immers slecht voor ze.
En ja, er wonen nu eenmaal bijna alleen maar allochtonen in Amsterdam Nieuw-West. Dan kun je maar één ding doen en dat is er het beste van maken. Intussen zou het verstandig zijn als de overheid de grenzen sluit voor nieuwe (kansloze) immigranten. Een immigratiestop zou heel veel helpen. Dan kunnen we eerst de problemen die we nu al hebben oplossen. Nu is het dweilen met de kraan open.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten