Nederlanders willen niet meer emigreren

Geen categoriefeb 06 2015, 13:00
We blijven liever in Nederland. Waarom eigenlijk?
Ik ben geen kosmopoliet (alleen dat woord al, brr), maar ik reis graag de hele wereld over. Niet alleen voor mijn plezier; ik reis de wereld rond om mijn blikveld te verbreden en om te begrijpen hoe landen 'werken'. Als ik iets nieuws leer over bijvoorbeeld Israël kan ik die informatie gebruiken in mijn artikelen voor De Dagelijkse Standaard. Alleen om die reden al zou ik (tijdelijk) willen verhuizen naar een ander land.
In het buitenland wonen lijkt me geweldig, en ik heb altijd gedacht dat iedereen stiekem wel zoiets zou willen. Nou, dat is niet zo, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Via NU.nl:
Het aantal Nederlanders met emigratieplannen neemt sinds 2008 flink af. Destijds was zes procent van de 18- tot 63-jarigen van plan om voor minimaal acht maanden naar het buitenland te gaan. In 2013 was dat gedaald tot vier procent.
In de groep van jonge Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar (ik behoor tot die groep, met mijn 26 jaar) zitten de meeste Nederlanders met (tijdelijke) emigratieplannen: 7 procent. Dat is niet bijzonder veel. Volgens het CBS willen de meeste Nederlanders met emigratieplannen vertrekken vanwege werk. Dat lijkt me een vrij logische keuze. In andere delen van de wereld groeit de economie als kool, hier ligt de economie op z'n gat.
Voor de rest worden argumenten gegeven als meer ruimte, meer rust, stilte en natuur. Het zijn stuk voor stuk prima argumenten om het in ieder geval een tijdje in het buitenland te proberen. Wie wil er nou niet ruimer wonen voor minder geld? Voor wie ook emigratiedromen koestert maar ze niet durft waar te maken, heb ik nog drie goede argumenten om te verhuizen die in ieder geval hoog op mijn lijstje staan: belastingen, belastingen en nog eens belastingen.
Nederland is een duur land. Dat komt door de belastingen, en de belastingen op belastingen en de belastingen daar weer op. De vaardigheid van belastingheffen is in Nederland inmiddels definitief tot een kunst verheven. Als ik ooit verhuis naar het buitenland, al is het maar voor één of twee jaar, doe ik het niet alleen om andere landen te leren kennen, maar ook omdat ik de belastingen in dit land echt goed zat ben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten