Zwolse PvdA schreeuwt moord en brand: 'Schande dat moslims niet mee mogen spelen bij Kerststal!'

Zwolse PvdA schreeuwt moord en brand: 'Schande dat moslims niet mee mogen spelen bij Kerststal!'

Nee, want je zou een christelijk feest toch maar op een christelijke manier willen vieren, hè?

Kort voor Kerstmis - het feest van vrede op aarde enzo - is er nog even oorlog uitgebroken in de Zwolse gemeentepolitiek. Zerin Arslan, die volgend jaar namens de PvdA in de gemeenteraad hoopt te komen, is ontzettend boos op de organisatoren van wat zij zelf 'de grootste levende Kerststal van Nederland' noemen. Waarom? Nou, je houdt het niet voor mogelijk hoor: die organisatie zoekt specifiek christenen als figuranten.

Een goede reden daarvoor kan ik niet bedenken hoor. Even kijken: we hebben een christelijke organisatie die tijdens een christelijk feest een christelijke gebeurtenis wil afbeelden. Waarom zou je daarvoor dan in hemelsnaam christenen zoeken? Ik zou het ook niet weten hoor. Misschien biedt de uitleg van Cees Scholten, één van de organisatoren, uitsluitsel:

Je moet wel van mening zijn dat Jezus Christus geboren is en dat wij met kerstmis het feest van zijn geboorte vieren.
(...)
Het is voor een moslim, denk ik, lastig om ons beeld van kerst naar voren te brengen. Wie geen christen is, kan bijvoorbeeld moeilijk de rol van bijvoorbeeld Jozef. Je moet de bezoekers het kerstverhaal kunnen uitleggen.

Nou, dat lijkt me een duidelijk verhaal. Het is immers wel zo fijn als je een rol speelt waar je ook echt in gelooft: het is niet zomaar een toneelstukje of iets wat bedacht is, maar - voor christenen in ieder geval - een waargebeurd verhaal met ontzettend veel symboliek. Ik kan me meer dan goed voorstellen dat de organisatie die rollen het liefste laat vervullen door mensen die die symboliek zelf uitdragen. Zelfs de lokale imam is het ermee eens dat moslims niet geschikt zijn om in een levende Kerststal mee te spelen:

Toch heeft Imam Sharief Goelab van de Zwolse MiesBahoel Islam-Moskee nog begrip ook voor deze opvattingen. „Je bent of moslim of christen. Je kunt niet opeens een ander gezicht opzetten, daarom zou ik zelf niets kunnen doen voor deze mensen.”

Maar wacht: wie heeft het eigenlijk over moslims? Dat is de frame die deze PvdA-dame gecreëerd heeft, maar de waarheid is dat hindoes, joden, aanhangers van het vliegende spaghettimonster en atheïsten óók geweerd worden. Dit is dus niet zozeer een aanval op de manier waarop een christelijke organisatie een christelijk feest wil invullen, maar een poging om moslims weer eens in de slachtofferrol te krijgen. Nou, helaas mevrouw Arslan: als u hiermee probeert om op 21 maart zieltjes - en stemmen - van zekere minderheden voor u te winnen, dan hebben we dat mooi door.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
PvdA islam christenen Kerststal

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties