arash mashadi column

-Arash Mashadi- Richard de Mos heeft ons nu nodig!

Opiniefeb 13 , 11:57
Richard de Mos heeft de afgelopen jaren moeten strijden voor zijn reputatie. Valselijk beschuldigd van o.a. corruptie, voerde hij een langdurige juridische strijd die hij uiteindelijk heeft gewonnen. Maar tegen welke prijs? Op 21 april werd hij, samen met medeverdachten, volledig vrijgesproken van alle aanklachten in verband met een corruptiezaak in Den Haag. Sterker nog: het Openbaar Ministerie kreeg een forse tik op de vingers van de rechtbank. Deze uitspraak bracht een golf van opluchting voor De Mos, die altijd stellig zijn onschuld heeft verkondigd. De weg naar vrijspraak was echter bezaaid met obstakels en tegenwerking. Ondanks zijn juridische triomf bleef De Mos geconfronteerd worden met politieke tegenstand en vooroordelen, waardoor zijn hoop op een hernieuwde samenwerking in het stadhuis werd opnieuw gedwarsboomd. Ondanks de val van het college, mocht Hart voor Den Haag, als grootste partij en winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, weer geen wethouders leveren. De Mos zijn strijd tegen de beschuldigingen begon ook zijn tol te eisen op zowel fysiek als emotioneel niveau, wat wijst op de menselijke kant van deze politieke titan.
Zure overwinning
Ondanks zijn overwinning heeft Richard de Mos keer op keer moeten incasseren. Doordat het proces tijdens de provinciale statenverkiezingen nog liep, heeft Richard het verzoek van Wybren van Haga om namens BVNL lijsttrekker voor de Eerste Kamer te worden naast zich neergelegd. Dit heeft zowel Richard als BVNL veel stemmen gekost, omdat veel mensen die wel op hem wilden stemmen dat niet hebben gedaan uit angst dat het een verloren stem. In de luwte stelde De Mos zich wel verkiesbaar voor de Waterschappen. Waar hij met 20.000 voorkeurstemmen een zetel haalde. Daarnaast brengt  een rechtszaak van dergelijke omvang ook veel stress met zich mee. Je staat er immers mee op en gaat ermee naar bed.
Openbaar Ministerie gedraagt zich schaamteloos
Hoewel de verdediging van Richard de Mos vlekkeloos verliep en het Openbaar Ministerie met zijn neus op de feiten is gedrukt - namelijk dat zij klakkeloos een rechtszaak zijn gestart zonder inhoudelijke dossierkennis of feiten - zet het Openbaar Ministerie het beroep tegen Richard de Mos en zes medeverdachten door in beperkte vorm.
In de hoop het eigen gezicht te redden ligt de focus van het Openbaar Ministerie op omkoping en schending van de geheimhoudingsplicht, terwijl het schandalige frame van deelname aan twee criminele organisaties nu is ineens is losgelaten. Het Openbaar Ministerie heeft zelfs excuses gemaakt voor deze jarenlange vorm van smaad en laster. Weinig geloofwaardig, zeker omdat de Officier van Justitie zich eerder schuldig had gemaakt aan valsheid in geschrifte door te knippen en te plakken met whatsappberichten teneinde De Mos & Co te beschuldigen. De zaak draait om vermeende omkoping van De Mos en een andere voormalige wethouder door lokale ondernemers. Ondanks de eerdere volledige vrijspraak in april is het Openbaar Ministerie het niet eens met de rechtbank over de bewijsbaarheid van omkoping. Het besluit van het Openbaar Ministerie om het hoger beroep in beperkte vorm voort te zetten kan worden gezien als een ultieme poging om de heksenjacht en de ingreep in het democratische proces in de Hofstad, de grootste partij is immers al bijna vijf jaar tot de oppositie gedwongen, te rechtvaardigen. Deze selectieve aanpak kan de geloofwaardigheid van de aanklachten ondermijnen en het hoger beroep minder kansrijk doen lijken. Sterker nog, dat het Openbaar Ministerie ervoor kiest om in hoger beroep te gaan in plaats van excuses aan te bieden aan Richard de Mos voor de situatie, is werkelijk verwerpelijk te noemen en een gênante vertoning van hoe er wordt omgegaan met onze belastinggelden. Immers kan de energie beter besteed worden aan het aanpakken van echte problemen.
Hulp
Hoewel Richard overal in de schijnwerpers staat en de kranten smullen van de sensatie, is het voor Richard soms ook een eenzame strijd. Zo moet hij de proceskosten uit eigen zak betalen. Het is treurig om te zien hoe een man die zich zo hard heeft ingezet voor de maatschappij nu de rekening letterlijk en figuurlijk krijgt gepresenteerd. Daarom is het onze morele plicht om Richard niet alleen in woord bij te staan maar ook in daad door hem financieel te steunen! Laten we Richard helpen tegen het onrecht dat hem wordt aangedaan en tegen de slinkse politieke aanval die op hem wordt gevoerd. Laten wij Richard bijstaan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten