boos 2

Cosmetische kliniek beschoten na uitzending Tim Hofman – BOOS

Opiniefeb 14 , 12:00
Afgelopen jaar werd een jonge ondernemer door elf mannen aangevallen naar aanleiding van een uitzending van Tim HofmanBOOS. In de aflevering werden veel halve waarheden, maar ook veel onwaarheden gepresenteerd. Bovendien was er nooit sprake van wederhoor.
Patroon
Ook dit keer was het raak. Na de uitzending zijn er maar liefst drie schoten gelost in de nacht van vrijdag op zaterdag op de ruit van de cosmetische praktijkruimte. Hoewel er geen direct bewijs is dat BOOS dit heeft veroorzaakt, begint zich nu wel duidelijk een patroon te vormen. Zo hebben meerdere ondernemers die in een uitzending van BOOS zijn verschenen, kenbaar gemaakt dat zij na een uitzending ernstige bedreigingen ontvingen. Het lijkt erop dat na uitzendingen van BOOS de situatie steeds verder uit de hand loopt.
Privacy
Ook dit keer heeft BOOS er niets aan gedaan om de privacy of veiligheid van de ondernemers te waarborgen. Zo waren de gezichten weer niet afgeschermd, is de bedrijfsnaam wederom genoemd en zijn diverse individuen met voor- en achternaam genoemd in de uitzending.
Verdacht
Wat het verhaal over de cosmetische praktijk erg verdacht maakt, is het feit dat zij veel positieve reviews hadden en relatief weinig negatieve. Een praktijkruimte die er echt een potje van zou maken zoals BOOS beweert, zou veel meer negatieve reviews ontvangen. Dit sluit echter niet uit dat niet alles even zuiver aan toe ging, maar het wekt wel de schijn op dat het verhaal wederom groter is gemaakt door BOOS.
Trial by media
Het is geen rocket science om te begrijpen dat geweldsincidenten na een aflevering van BOOS vaker gaan plaats vinden. "Trial by media" verwijst naar situaties waarin de publieke opinie wordt gemanipuleerd door de media. Tim Hofman vormt een soort rechtszaal waarin het schuld of onschuld van een persoon wordt bepaald zonder deze persoon daadwerkelijk voor een rechter verschijnt. In dit scenario wordt de persoon in de kwestie van BOOS altijd “veroordeeld” op basis van informatie die wordt verspreid door BNNVARA, zonder dat er een formeel juridisch proces heeft plaatsgevonden.
De term wordt vaak gebruikt in gevallen waarin een persoon wordt beschuldigd van een misdrijf of onethisch gedrag en waarin de media de zaak intensief en sensationeel behandelen, soms met voorbarige conclusies of eenzijdige verslaggeving. Dit kan leiden tot vooroordelen tegen de betrokkene en invloed hebben op hun reputatie, carrière en zelfs hun recht op een eerlijk proces.
Trial by media is gevaarlijk omdat het de principes van onschuldig tot het tegendeel is bewezen ondermijnt. Daarnaast brengt het risico van juridische misstappen of onrechtvaardigheid met zich mee. Kortom: het is een gegeven en onvermijdelijk dat er nog meer incidenten gaan plaatsvinden na de uitzending van BOOS. Het is echter de vraag hoe lang het gaat duren voordat het mensenlevens gaat kosten. In ieder geval is Tim Hofman hiervoor gewaarschuwd en kan hij niet de vermoorde uitschuld spelen.
BNNVARA
Veel lezers zullen zich afvragen hoe het dan komt dat er zoveel ondernemers gedupeerd zijn en hoe het dan komt dat BOOS overal mee wegkomt, als het echt zo vaak mis gaat. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het beeld dat BOOS schetst over Tim Hofman een leugen is. Tim is niet een one-man-army zoals hij zichzelf presenteert, maar heeft een heel team achter zich staan: van lijfwacht tot een team van juristen. Vergeet niet dat BOOS een programma van BNNVARA is en dat BNNVARA een onderdeel is van de NPO. De NPO ontvangt jaarlijks maar liefst één miljard euro aan subsidies. Wat betekent dit dan als je een gedupeerde van Tim bent?
Allereerst heeft BOOS een podium waar je niet tegenop kunt vechten. BOOS weet meer mensen te bereiken wanneer jij jouw verhaal wilt doen en je komt meteen ongeloofwaardig over omdat je het opneemt tegen professionals uit de mediawereld met alle tijd van de wereld. Dan heb je als ondernemer de optie om het juridisch uit te vechten maar ook dan sta je 2-0 achter. Vanuit meerdere kanalen wordt bevestigd dat Tim Hofman niet eens de moeite neemt om zelf op te dagen in de rechtzaal. Je hebt het te doen tegen twee advocaten en twee juristen die door BNNVARA worden ingezet. Wanneer je een brief stuurt, dan is zijn team compromisloos en lachen Tim Hofman en zijn team je letterlijk en figuurlijk uit in een uitzending waar zij tussendoor een update geven. Het is een soort policy en zij weten dat de meeste ondernemers de kosten van een rechtszaak niet kunnen dekken.
Narcistisch gedrag
Afgelopen jaar had communicatie-expert Lars Duursma, Tim in een artikel bekritiseerd met het feit dat Tim geen houding weet aan te nemen wanneer hij zelf veroorzaker is van onrecht. Ook dat is nu weer terug te zien. Tim heeft namelijk op zijn Instagramaccount een aantal boze reacties gekregen en vertoont in zijn reacties wederom narcistisch gedrag. Tegen één persoon zegt Tim dat het niet onomstotelijk bewezen is dat er een causaal verband is tussen de aanslag en de uitzending van BOOS. Hoewel hij daar gelijk in heeft, is het ook niet bewezen dat er geen verband is geweest. Met andere woorden, het is wél mogelijk dat er een causaal verband is en daarom was het ook verstandig geweest als de redactie de aflevering offline had gehaald uit voorzorg was gaan evalueren indien de uitzending iets heeft getriggerd bij de daders. Maar net als het programma van BOOS staat de conclusie in het voordeel van Tim Hofman vast. Ook hieruit kun je opmaken dat het journalistieke niveau laag ligt omdat er geen onderzoek wordt gedaan.
Oproep
De redactie van BOOS is afgelopen jaar benaderd over een incident waar een andere ondernemer is aangevallen, maar zij gingen er laconiek mee om. Sterker nog, het antwoord van Tim en zijn team was een spottende foto per WhatsApp en maar liefst 25% van zijn uitzendtijd van zijn oudejaarsshow werd gebruikt om de poging om in contact te komen belachelijk te maken; een ordinaire middelvinger en een tevergeefse poging tot karaktermoord die ook nog eens in het nadeel van hem is gaan werken.
Gezien het feit dat Tim Hofman en zijn redactie geen verantwoordelijkheid nemen in deze kwestie, roep ik iedereen die in zijn uitzending is verschenen op om alle informatie over intimidatie, dreigementen, en fysieke confrontaties met mij te delen. Anoniem kan/mag ook! Ook dit jaar wordt er gewerkt aan een dossier om Tim Hofman/BOOS/BNNVARA aan te manen zich aan de journalistieke gedragscode te houden. Je kunt mij bereiken op dit e-mailadres: [email protected].
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten