frans timmermans

-Cultuur onder Vuur- Experts hekelen Frans Timmermans om kernenergie. "Hij vertelt groene sprookjes"

Opinieokt 29 2023, 13:40
“Waarom bent u zo tegen kernenergie?”, vraagt een Delftse student aan Frans Timmermans, tijdens het verkiezingsdebat in College Tour. “Goede vraag!” reageert VVD-lijsttrekster Dilan Yesilgöz.

‘Kernenergie leidt af van klimaatprobleem’

Timmerman richt zich meteen tot de zaal: “In de eerste plaats wil ik jullie één ding voorhouden. Laat je niet afleiden door degenen die als het om klimaat gaat alleen maar over kernenergie willen praten. De problemen zijn groter dan kernenergie, mensen. En die problemen moeten we echt onder ogen zien.” Timmermans beweert “niets tegen kernenergie” te hebben. “Ik heb alleen nog niet één studie gezien die mij laat zien dat het verstandig is voor Nederland om te investeren in kernenergie. Het gaat om vele miljarden. Er is geen bedrijf dat erin wil stappen. Want het moet wel met publiek geld gebeuren. Tegen de tijd dat die dingen er staan, is de technologie zover dat we bijna kernfusie hebben. Dat zou u aan moeten spreken.”

Gezonde energiemix

Terwijl Pieter Omtzigt en Yesilgöz afkeurende geluiden laten horen, sluit Timmerman karakteristiek af door de zaal in te roepen: “Het is gewoon geen verstandige investering!” Yesilgöz reageert met de toezegging dat ze nog dezelfde dag aan Timmermans alle relevante documentatie zal laten toesturen en verzekert: “Voor het volgende debat is hij helemaal ingelezen.” Terwijl de zaal lacht, vervolgt ze: “Zowel internationale wetenschappers als Nederlandse studies laten zien dat kernenergie inderdaad een heel mooi onderdeel van de energiemix kan zijn. Al dertig jaar horen we: het is niet rendabel, het kan niet, het is gevaarlijk... Als we in die tijd hadden ingezet op het bouwen van kerncentrales, hadden we nu in Nederland die gezonde energiemix gehad.”

Investeren in kernenergie vergt betrouwbare overheid

Yesilgöz zegt als staatssecretaris van klimaat met bedrijven over kernenergie te hebben overlegd. In tegenstelling tot wat Timmermans beweert, zijn die dus wel degelijk geïnteresseerd. Alleen is hun boodschap volgens Yesilgöz: “Het enige wat we van jou willen als overheid is betrouwbaarheid. Als je voor kernenergie gaat, ga er dan ook voor. Dan kunnen we binnen acht of tien jaar zo'n ding neerzetten en ervoor zorgen dat één zo'n centrale voor miljoenen huishoudens stroom levert.”

‘Nederland overlegt met drie bedrijven over kernenergie’

Als Pieter Omtzigt aan het woord komt, blijkt die helemaal mee te gaan in de voorstelling dat we het omwille van het klimaat van wind en zon moeten hebben en dat we "van fossiele brandstoffen afgaan en elektrificeren.” Maar “er zijn nu eenmaal dagen zonder veel zon en wind, terwijl waterstof nog geen alternatief is. Kun je dat met kernenergie oplossen? De Nederlandse regering is al een tijdje met drie bedrijven in gesprek, dus die zijn er.” Het zou heel prettig geweest zijn als we nu al kernenergie gehad hadden, aldus Omtzigt, "want toen de energieprijs opliep naar één euro per kilowattuur, was die in Frankrijk nog steeds 24 cent.”

Kernenergie vergt teveel ruimte?

Caroline van der Plas veegt de vloer aan met Timmermans. “Wat de heer Timmermans zegt is echt grote onzin. Sorry dat ik het zo zeg. Maar hij heeft te maken met zijn GroenLinks-achterban die het gewoon niet wil. En de heer Timmermans wil beide kampen tevreden houden.” Had Timmermans het eerst over het vermeende economisch niet-rendabel zijn van kerncentrales, nu gooit hij het opeens op de ruimtelijke ordening: “Ik zeg: we hebben in in Nederland maar 42.000 vierkante m3 voor achttien miljoen mensen. Gaat u het de mensen in Borssele vertellen dat ze twee kerncentrales voor de deur krijgen? Je hebt in Nederland gewoon niet de ruimte om dit te doen.” En opnieuw sluit hij af door de zaal in te roepen: “Wij hebben het in Nederland niet nodig, het is niet haalbaar en niet betaalbaar.”

‘Timmermans vertelt groene sprookje’

Niet alleen bij zijn gesprekspartners in College Tour, ook bij experts deden Timmermans opvattingen over kernenergie de wenkbrauwen fronsen. Volgens stralingsdeskundige, Lars Roobol, klopt geen enkel argument dat Timmermans te berde heeft gebracht. “Wat mij betreft is Timmermans nu echt af wat kernenergie betreft”, zegt de stralingsdeskundige van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in De Telegraaf: “Hij vertelt groene sprookjes.” Volgens Roobol zouden nieuwe kerncentrales al in 2031 klaar kunnen zijn.

‘Elke energie-oplossing vergt miljarden’

Het argument van Timmermans, dat kerncentrales miljardeninvesteringen vergen, snijdt evenmin hout. Dat is wel zo, maar “alle oplossingen voor CO2-arme energie zijn duur, alle oplossingen kosten miljarden.” Roobol wijst erop dat klimaatminister Rob Jetten onlangs moest toegeven dat de aansluitingskosten van de windparken op de Noordzee maar liefst 40 miljard euro duurder worden dan verwacht.” En alleen al voor die veertig miljard kostenoverschrijding bij windparken had je vier kerncentrales kunnen neerzetten.
Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana. We hebben het artikel overgenomen met toestemming van de stichting, waarvoor dank!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten