frits bosch column

-Frits Bosch- Beste heer Timmermans, hoe wilt u uw ruimhartig asielbeleid verzoenen met uw duurzaamheidsagenda?

Opinieaug 01 2023, 15:30
Beste heer Timmermans,
" Groen Links en Partij van de Arbeid laten in hun partijprogramma’s niets horen over immigratie. Een asielprobleem? Hoezo? U was voor massa immigratie want Europa moest multicultureel worden. Dat is prima gelukt! In onze grote steden zijn autochtonen in de minderheid. Omvolking. Groen Links zet duurzaamheid op plaats één. Hoe gaat u uw ruimhartig asielbeleid verzoenen met uw duurzaamheidsagenda?”
“Heer Timmermans, GL en PvdA doen net alsof er geen asielprobleem is, maar ook zij hebben er weldegelijk last van bij hun gezamenlijke plannen. Het negeren van het asielprobleem ontkent dat de komst van asielzoekers drukt op gemeenten en het rijk op de wachtlijsten van sociale huurwoningen. Het miskent ook dat burgers empathischer aankijken tegen Oekraïners die in hun dorp of stad verblijven dan tegen een asielzoekerscentrum met niet-westerlingen die de voorrang krijgen voor een sociale huurwoning waarin men zoon of dochter had gehoopt. Een ruimhartig asielbeleid vereist de erkenning dat je aanvaardt dat dit gevolgen heeft zoals dat jaarlijks een stad als Helmond gebouwd moet worden. Dan moet je de rode loper uitleggen voor projectontwikkelaars maar zoals het nu gaat met de kostenverhogingen gaat het niet lukken. Waar moet je al die mensen laten?"
“Erken dan ook dat massa immigratie zich niet verhoudt tot de ambitieuze duurzaamheidsagenda van u en van Groen Links. Je kunt niet twee miljoen mensen erbij krijgen in 2050 en verzoenen met CO2 neutraliteit, meer natuur en meer grond vergende circulaire landbouw. Veel meer asielzoekers en meer duurzaamheid sporen niet. Het zijn twee doelstellingen die strijdig zijn. Je kunt hier geen struisvogelpolitiek toepassen. U, Groen Links en Partij van de Arbeid hebben een asielprobleem."
“Heer Timmermans, u was de Immigratiepaus bij de Europese Commissie, maar bent nu de Klimaatpaus. U bent de verpersoonlijking van ons asielprobleem. Hoe gaat u de strijdigheid van meer asielzoekers met meer duurzaamheid oplossen? U heeft een gigantisch huis met 17 slaapkamers. Hoe kunt u het trouwens verantwoorden om in zo’n achterlijk kasteel te wonen als PvdAer? Het is buiten alle proporties. Dat huis heeft geen zonnepanelen, want u vindt dat lelijk. Windturbines zien we niet in de wijde omgeving van uw huis. U vindt blijkbaar dat iedereen een stap terug moet doen voor het klimaat, maar uzelf niet. Dit doet denken aan Al Gore en zijn Inconvenient Truth. Ook Gore wil dat iedereen een stap terug doet voor het klimaat, terwijl hijzelf er niets van aantrekt. Bent u net zo hypocriet als Al Gore? Hoe wilt u een ruimhartig asielbeleid laten sporen met uw duurzaamheidsagenda? Vertel ons dat eens, heer Timmermans als u bent neergedaald uit die Brusselse ivoren toren."
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten