frits bosch column

-Frits Bosch- 'De Duitse duif gaat ons grote pensioenproblemen opleveren'

Opinieaug 31 2022, 16:47
Hoogleraar economie Erasmus Universiteit Casper de Vries komt scherp uit de hoek in FD 31/8/22, althans dat probeert hij in het interview “Duitsland een havik? De kampen gaan schuiven”.
Waarom gaan de kampen schuiven? De ECB maakt volgens de Vries gluiperig gebruik van het nieuwe Transmissie Protectie Mechanisme, TPI. Ik heb daar al geruime tijd geleden voor gewaarschuwd, maar De Vries is ook wakker geworden.
Wat doet TPI? Het is een opkoopmechanisme om renteverschillen in de eurozone te verkleinen: lees: Italië c.s. overeind te houden. De ECB kan het argument gebruiken dat de transmissie van de ECB beleidsrente naar de marktrente niet heeft gewerkt, dus opkopen van schulden en verstrekken van leningen zonder dat een haan er naar kraait.
De ECB koopt al tijden schulden op, maar nu gebeurt het gluiperig. De Vries: “Je geeft de ECB nu ongebreidelde ruimte terwijl de democratische controle nul is”. Beste meneer de Vries, de EU bestaat bij de gratie van een democratische controle dat nul, niete, nada is.
Hoe vaak moet ik hier nog stipuleren dat de ECB een puur politiek orgaan is en DNB is bij monde van Klaas Knot de gedienstige en onderdanige medewerker, de hielenlikker van Mark Rutte want Mark heeft Klaas bij DNB eigenhandig neergezet. “Klaas ga jij daar maar zitten en doe precies wat ik zeg!” “Ja baas.”Knot is een superduif.
Hoe gaat dit nu verder? De Vries denkt dat Duitsland een duif wordt want steeds meer Duitsers zwaaien af en ze hebben geen pensioen. Deze oenen hebben geen pensioen want daar staan te weinig werkenden tegenover. Laat het even tot je doordringen: een volk van 83,2 miljoen zielen heeft géén pensioen! Het zijn onze oosterburen en ze gaan al belazerd slecht.
De ECB biedt de oplossing: leen maar via het TPI en niemand die het weet. Monetaire financiering leidt tot inflatie. Wie gaat dit raken? Jullie raden het al. De sterke landen die wel voor pensioen hebben gezorgd, maar dat kan gaan smelten als sneeuw voor de zon. Dat doet het nu al bij een inflatie hier van 13,6% en EU 10%. Wie raakt dit vooral: NEDERLAND!
Beste meneer de Vries, waarom trekt u niet de enig juiste conclusie: we moeten uit de morbide EU en snel ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten