frits bosch column

-Frits Bosch- 'De kwestie Voermans-Blommestijn: Fascisten zijn onder ons'

Opiniejul 05 2022, 11:28
Waarom ben ik blij met de kwestie Voermans-Blommestijn? Het maakt een aantal zaken zonneklaar. Het is de meest ‘vleesgeworden’ vorm van toxische polarisatie die ik ken in Nederland. Aan de ene kant een jonge vrouw, conservatief, die verketterd wordt door een oudere heer, progressief. Hij vindt haar mislukt qua opleiding en beschaving. Ze is recent gepromoveerd aan de universiteit met een interessant proefschrift over de Weimar republiek, maar volgens deze oudere heer, haar collega, zou ze zijn ontslagen. In alle opzichten zijn de aantijgingen grote quatsch, cancel culture.
Voermans verkettert haar om waar zij voor staat en wie zij is. De verkettering is zonder enige inhoudelijke argumentatie. Zij is volgens hem gewoon walgelijk, punt uit.  Hij beschiet haar vanuit zijn loopgraaf, zich gedekt wetend door z’n achterban. Zij kan zich enkel verdedigen maar niet terugschieten. Fascisme is een versleten woord, ik weet het. Fascisme is een extreme vorm van anti-intellectualisme. Dat is hier aan de orde. Is Voermans een fascist? Het lijkt er verdacht veel op.
Er wordt altijd gezegd dat vrouwen voor elkaar in de bres springen. Dat is hier niet het geval. Ze zijn blijkbaar stilzwijgend met de verkettering eens. Het doel heiligt de middelen. Hoe solidair zijn vrouwen eigenlijk? Ook msm doet er het zwijgen toe, stilletjes wetend dat aan deze kwestie geen eer te behalen valt.
Dit geval staat niet op zichzelf. De rector van de universiteit Antwerpen besloot recent twee collega’s te schorsen omdat gebleken zou zijn in een heimelijk opgenomen privé telefoongesprek dat zij zich racistisch en kwetsend zouden hebben uitgelaten over bepaalde bevolkingsgroepen. Uit analyse blijkt echter dat dit geenszins het geval is. Besproken werd interculturele problemen, integratie en taalachterstand. Collega’s van het tweetal hebben een petitie opgestart om de schorsing ongedaan te maken en de academische vrijheid geen verdere schade te berokkenen. Het is een topje van de ijsberg. De uni’s zijn vergiftigd met cancel culture en woke.  Academische vrijheid is naar de haaien. Cancel culture is verhuld fascisme. Een kankergezwel in het brein. Fascisten zijn onder ons onder het mom van anti-fascisme.
Deze kwesties maken duidelijk hoe diep de crisis is en hoe onoverkomelijk de kloof. Ik heb ooit gesteld dat dit soort mensen op de bank bij een psychiater moeten gaan liggen. Daar kom ik van terug. Het is uitzichtloos. Cancel culture brengt de uni’s en daarmee het land in gevaar. Dit soort idioot gedrag brengt het continent in gevaar op een moment van oorlog. ‘It will get worse till it gets better’…
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten