frits bosch column

-Frits Bosch- Einde coalitie is in zicht. Zakenkabinet met referenda proberen?

Opiniefeb 14 2023, 9:00
De DDS commentaren op de recente peiling van de Hond zijn negatief tot zeer negatief. Als men een rechtse bril op heeft - en de meesten die DDS lezen hebben dat - dan hoeft men naar mijn mening minder somber te zijn.
Want volgens deze peiling verliest PVV ten opzichte van 15 januari één zetel en wint ten opzichte van TK 21 één zetel. Dus PVV is stabiel en blijft veruit de grootste oppositiepartij. JA21 wint acht zetel. FvD is stabiel maar verliest ten opzichte van TK21 drie zetels. Mijn conclusie is dat het linkse blok licht zich verbetert. BBB is een vraagteken maar wint 14 zetels ten opzichte van TK21. Grootste vraagteken is wat Pieter Omzigt gaat doen.
Nu op links. De VVD verliest stabiel 12 zetels, een aderlating. D66 verliest 12 zetels, ook een aderlating. Dit blok verliest 24 zetels! Een ommekeer. Weg meerderheid. Het blok GL/PvdA staat stabiel op 24 zetels en is opwaarts gericht, een gevaarlijke bundeling om rekening mee te houden. Waarom gevaarlijk? GL wil alle 18 jarigen 10.000 euro cadeau doen, geen kinderbijslag voor hogere inkomens, afschaffen hypotheekrente aftrek. De PvdA wil werkgarantie voor iedereen, hogere belastingen voor bedrijven met flexwerkers, verplichte pensioen voor zzp’ers en 100.000 nieuwe basisbanen in de publieke sector. Als klap op de vuurpijl wensen beide partijen de grenzen wagenwijd open te laten en ruim baan voor de klimaathysterie. Een extreem linkse coalitie met D66 met schamele 12 zetels levert niet meer dan 36 zetels op bij de huidige stand. Een geruststelling?
Mark Rutte zoekt tijdens een verkiezingscampagne altijd een vijand uit. Dat was voorheen PVV, daarna FvD en nu GL/ PvdA. De standpunten van GL/PvdA zijn dermate extreem dat Rutte weer een dankbaar slachtoffer heeft uitgekozen waartegen hij zich met zijn allesverwoestende charme kan afzetten. De gemiddelde Nederlander zie is er weer met boter en suiker intrappen.
Nederland lijkt onregeerbaar te worden: geen meerderheid op links, geen meerderheid op rechts, zo lijkt het. Zullen we eens een zakenkabinet proberen met referenda op hoofdzaken. Dan krijgt de democratie eindelijk ook weer eens een kans…
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten