shutterstock 1667788315

Dwangsommen voor asielprocedures kosten Nederland miljoenen euro's: 20.000 boetes in 2022, 4,5 keer meer dan het jaar daarvoor!

Politiekfeb 13 2023, 19:00
Dwangsommen voor asielprocedures die niet op tijd zijn afgehandeld, kosten de Nederlandse Staat aanzienlijk veel geld. De Telegraaf onthult dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2022 ongeveer 20.000 boetes heeft ontvangen, 4,5 keer meer dan het jaar ervoor.
Dit nieuws heeft geleid tot verontwaardiging bij de SGP en Kamerlid Bisschop, die een verantwoording eist van staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. Bisschop schat dat de dwangsommen voor asielzoekers afgelopen jaar tussen de 80 en 100 miljoen euro hebben gekost en wil snel duidelijkheid.
Het is uniek voor Nederland, als enige lidstaat van de Europese Unie, om dwangsommen op te leggen aan asielzoekers wanneer er niet binnen de vastgestelde termijn over hun zaak wordt beslist. Het kabinet probeerde vorig jaar al om deze gang naar de rechter voor een dwangsom te blokkeren, maar zonder succes.
Hoewel de beslistermijn onder druk van de hoge asielinstroom is verlengd, is het de IND afgelopen jaar niet gelukt om op tijd beslissingen te nemen over asielprocedures, waardoor de boetes bleven oplopen. Het is duidelijk dat er dringend actie moet worden ondernomen om deze kosten te verminderen en de IND in staat te stellen om de asielprocedures op een efficiëntere manier af te handelen.
Geert Wilders heeft via Twitter uiteraard ook gereageerd op het nieuws van de Telegraaf en schrijft: “Rutte en Kaag betalen asielzoekers en profiteurs dus ook nog eens tientallen miljoenen euro’s aan dwangsommen.” Terechte kritiek en koren op de molen voor de PVV-voorman die Nederland net als vele andere Nederlanders ziet afglijden door het beleid van Rutte en Kaag. "We zijn de gekke Henkie van Europa." Aldus Wilders.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten