-Frits Bosch- Eurobonds zijn in aantocht! Von der Leyen gaat dansen op de tafel!

-Frits Bosch- Eurobonds zijn in aantocht! Von der Leyen gaat dansen op de tafel!

Opinieokt 04, 17:30
De Europese Unie, EU, gaat al onze problemen oplossen met de komst van eurobonds. De EU gaat dan zelf actief met eigen leningen de kapitaalmarkt op om financieringen te doen die zij nodig acht. Dit zonder inmenging van de lidstaten. Is dat fijn of niet? Lijkt mij niet.
De EU is op zoek naar mogelijkheden om de unie competitiever en efficiënter te maken. De digitale munt. De EU zoekt steeds naar mogelijkheden om een nog steviger voet tussen de deur te krijgen. Is dit terecht. Nee. De EU is Erfahrungsgemäs niet efficient gebleken (bijvoorbeeld immigratiebeleid, Timmermans) met in het kielzog een politiek opererende ECB ten gunste van zwakke landen ten nadele van onze belastingbetalers. De EU verdient eerder minder dan meer soevereiniteit. Timmermans wil veel meer soevereiniteitsoverdracht naar de EU. Mijn advies om in ieder geval hem af te wijzen.
De al lang voorziene eurobonds staan binnenkort hoog op de agenda. De uitdagingen waar de afzonderlijke lidstaten mee te maken hebben zouden veel beter door de EU centraal opgelost kunnen worden. We denken dan aan crises op het gebied van klimaat, de wind en zonneparken, oorlogsmiddelen, energie, etcetera. You name it. Bovendien loopt de EU technologisch achter bij de VS en China en de EU kan dit beter centraal aanjagen. Zi is de gedachte, zelfs bij sommige hooggeleerden in Noord Europa.
Opvallend is dat vooral de zwakke EU landen een groot voorstander zijn van eurobonds en de sterke lidstaten zijn dit niet. De Italiaan Mario Draghi maakt zich sl sinds jaar en dag sterk voor eurobonds. Hoe komt dat? Is dat toeval? Nee dat is geen toeval. Zwakke landen zien hier een mogelijkheid om, zonder de bekende dwang van anderen om tot hervormingen te komen, geld van de EU te krijgen om hun te grote begrotingstekorten kloppend te krijgen, uiteraard op de zak van de sterke landen. Eurobonds zijn de perfecte middelen om de transferunie nóg verder en nóg effectiever gestalte te geven. Het risico van gezamenlijke financiering is dat het tot nóg meer ongecontroleerde overheidsuitgaven leidt. Prof Adriaan Schout: “in Frankrijk zijn de overheidsuitgaven gemiddeld hoog als % van het bnp. Wil je daar Europese publieke goederen bovenop zetten dan zouden ze elders moeten schrappen en dat zie ik niet gebeuren.” Ik ook niet. Zijn eurobonds een gezamenlijke financiering in ruil voor begrotingsdiscipline? Dream on! Leert u niets van de geschiedenis waar de zwakke geen enkel initiatief hebben getoond tot die discipline. Er ligt nog Coronaherstelfonds van ruim 800 miljard, een pakket subsidies en leningen ter versterking van de economieën. Ga daar maar eens mee aan de slag.
Eurobonds zijn levensgevaarlijk. Het zorgt voor een majeure soevereiniteitsoverdracht naar de EU. De EU is op zoek naar macht onder het mom van competitiever en efficiënter. Als eurobonds er komen, dan komt de weg vrij gemaakt voor nooit meer weg uit de EU. De ultieme transferunie is een feit. Von der Leyen gaat dansen op de tafel! Je kunt dan nog wel NEXIT roepen maar de lidstaten zitten vast aan een EU wurgcontract. Alle discussies over de belangrijke issues zijn hier leeg en nietszeggend. De EU lost het op zonder u. Willen we dat? Als u eind november in het stemhokje staat laat dit punt zwaar meewegen. De feestvierende landen kunnen gerust gaan slapen. Ze kunnen doorgaan met feestvieren! Zo denken ze.
Eurobonds: NOOIT IN MEEGAAN!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?”, “Feminisme op de werkvloer” en ''Kafkaistan''.
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten