frits bosch column

-Frits Bosch- 'Het omvallen van Credit Suisse zou rampzalig zijn voor Nederland'

Opinieokt 08 2022, 16:03
We lezen er niet veel over, maar voor de Zwitserse bank Credit Suisse, sinds 1856, dreigt faillissement. De bank heeft een lange historie van belastingontduiking, doorverkopen van rommelhypotheken en dienstverlening aan corrupte politici, criminelen en mensenrechten schenders. In april 2021 kwam aan het licht dat de verliezen in de kredietverlening aan het inmiddels failliete hedgefonds Archegos 20 miljard dollar bedraagt in het Greensillschandaal. Credit Suisse heeft een beheerd vermogen van 1.500 miljard dollar en is één van mondiaal grootse vermogensbeheerders.
Wat zijn de gevolgen voor ons land als Credit Suisse omvalt? Credit Suisse is een zogenaamde systeembank. Dat betekent dat dat de bank een essentiële schakel vormt in het mondiale financiële systeem. Omvallen zou impliceren dat het in z’n val zowel financiële partijen als niet-financiële partijen meesleept. Er zouden dus vele faillissementen zijn. Banken staan immers centraal in een netwerk van diverse klanten. De hemel verhoede dat dit gebeurt in deze tijd van financiële crisis. De directie van de bank heeft laten weten dat het lek boven water is en dat alles in het werk wordt gesteld om het te dichten. Dat zei de directie van Lehman Brothers ook in 2007, maar we weten hoe dat is afgelopen. De beurzen tuimelden omlaag naar een beurscrash. Credit Suisse is vele malen groter. De bank is “too big to fail”, maar als het gaat rollen, dan gebeurt het toch. Zwitserland is geen EU lid, dus de ECB staat hier buiten.
Stel dat Credit Suisse omvalt, wat betekent dat voor Nederland? Desastreus. Dat komt doordat wij een pensioenfondsvermogen hebben van 1.500 miljard euro. Dat bedrag is vooral belegd in indexproducten, dus in beursindices. ABP met een belegd vermogen van 550 miljard euro, is een fervent indexbelegger en vele andere pensioenfondsen hebben dat voorbeeld gevolgd. Credit Suisse heeft connecties met vele partijen die in die indices zitten. Daar kan niet zomaar afscheid van genomen worden, men zit vast in het indexmandje. Dat betekent dat het pensioenvermogen holderdebolder mee omlaag tuimelt als het mis gaat. Ons pensioenvermogen was ooit een zegen, maar in de huidige financiële constellatie met torenhoge inflatie, is het een nadeel. Het verdampt. Dat zou dus nu eens zo ernstig zijn als Credit Suisse om zou vallen. Overigens staat ook systeembank Deutsche Bank al lang op de nominatie voor faillissement, om de zaak nog eens aan te scherpen. Daar hebben we Poetin niet voor nodig...
Wat zou dit voor de wereldeconomie betekenen? Rampzalig. Sinds de kredietcrisis 2007/8 is het vermogen bij beheerders enorm toegenomen. Blackrock is de mondiaal grootste vermogensbeheerder met 9,5 triljoen dollar, zes keer het totale Nederlandse pensioenvermogen. Samen met de vermogensbeheerders Vanguard en State Street wordt 20 triljoen dollar beheerd. Hier vindt een enorme financiële machtsconcentratie plaats bij slechts drie Amerikaanse partijen. Deze drie zijn indexbeleggers en zouden fors geraakt worden bij faillissement van Credit Suisse, maar dan met implementaties voor de wereldeconomie bij een gigantische schuldenberg, hoge inflatie en oorlog… Dit kan een depressie van jewelste opleveren. Het zou zinvol zijn als centrale banken bijeenkomen en besluiten bijdragen te leveren voor een mondiaal vangnet om dit soort malheur het hoofd te kunnen bieden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten