frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Is democratie nog een haalbare kaart? Roept u maar!

Opinie14 mei , 15:40
Democratie is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening. De democratie vindt in Nederland plaats binnen een parlementaire democratie, een constitutionele monarchie en een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Nederland is een consensus democratie, waarbij de politieke instituties gericht zijn op een brede consensus tussen politieke actoren. Maar is democratie bij ons nog levensvatbaar?
Is er politieke consensus?
Democratie is dus alleen een haalbare kaart als er brede consensus is tussen politieke partijen. Maar is die er nog wel? We mogen daar onze twijfels over hebben. We zijn teleurgesteld over de daadkracht van dit kabinet dat gepresenteerd werd als rechts, maar qua samenstelling is het links van het midden. Er is geen brede consensus, dus mochten we eigenlijk er niet te veel van verwachten. Daar komt bij het NSC debakel. Maar nog belangrijker dan dat moet dit kabinet proberen te corrigeren wat via de etteliijke kabinetten na de oorlog een foutief beleid is geweest, met een nadrukkelijk accent op de puinhoop die Mark Rutte voor ons heeft achter gelaten. Hij gaat nu mooi weer spelen op de NAVO top, terwijl eerder was afgesproken om voor de klas te gaan staan.
Is autocratie noodzakelijk?
Wat nieuw is dat PVV eindelijk op het pluche is gaan zitten, helaas met de handen op de rug gebonden door de overige partijen. Hoe ondemocratisch is het dat de PVV zo lang buiten gesloten is geweest. En nog menen de overempatische christelijke partijen de PVV te moeten uitsluiten vanwege een (terecht) islam standpunt. “Als 2/3 van de Nederlanders de sharia wenst, dan moet dat mogelijk zijn” zei oud minister Piet Hein Donner. Horst Seedorf, CSU: “Islam gehört nicht zu Deutschland”. Als alle omstandigheden gelijk blijven dan komt de sharia, bij de groeiende moslimpopulatie, tot stand. Aboutaleb, Marcouch en vele anderen staan er bij te juichen. Is er dan nog “een brede consensus”? Zo nee, is democratie dan definitief opgeheven? Gaan we dan naar fascisme? Of autocratie? Burgeroorlog? De kwestie is dat er een breed gedragen gevoel is bij de mensen thuis dat Nederland steeds verder afglijdt en er geen houden aan is, terwijl de polarisatie toeneemt. Als het zo extreem fout gaat zoals in Nederland, is er dan een extreem beleid nodig om het weer recht te trekken? Is democratie daartoe in staat?
Linkse polarisatie
Waar komt die polarisatie vandaan? Die komt van links. We hebben te maken met het cultureel marxisme in de vorm van identiteitspolitiek (Joris van Os heeft de positieve discriminatie in beeld gebracht) en woke. De ondermijning van de rechtsstaat gaat door via XR demonstraties op onze snelwegen, de deloyaliteit van ambtenaren, de linkse rechters, linkse instituties, demonstraties van moslims zoals in Rotterdam, de terroristische liquidaties, de drugs, iftar voor politie, antisemitisme en opkomst van islam in onze openbare ruimtes. Terwijl onze rechtsstaat afglijdt is de focus van links gericht op inclusie, globalisering, immigranten welkom, duurzaamheid en klimaatverandering. Rechts wordt door de Binnelandse Veiligheidsdienst in de gaten gehouden, vanwege vermeend “extreem”, maar de kogel komt - zoals altijd- van links. Links heeft onze democratie ernstig geweld aangedaan en dat doen ze nog steeds.
Brede volksconsensus
De slotsom is dat er geen brede consensus tussen politieke partijen is, maar wel een brede consensus tussen de mensen thuis dat Nederland achteruit keldert. Democratie is enkel mogelijk als er sprake is van een vertrouwenssamenleving. We constateren dat die er al geruime tijd niet meer is. In feite was dit ook de boodschap van prof Pim Fortuyn. Zijn gedachtegoed is gewoon terzijde geschoven, “met dank aan Volkert van der Graaf” die derhalve een (idioot) lage straf kreeg. Oud-informateur Tjeenk Willink sprak in 2021 over “betonrot” in onze democratische rechtsorde. Ook hij is welwillend aangehoord, maar er is verder niets mee gedaan.
Roept u maar!
Is democratie in Nederland eigenlijk nog wel een haalbare kaart? Ik gooi het maar eens in de groep. Roept u maar!
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.
bosch links verdriet cvr hr
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten