frits bosch column

-Frits Bosch- Is het Financieele Dagblad een racistische krant?

Opiniesep 28 2023, 10:30
De kop van Het Financieele Dagblad “Pensioenfondsen zeer kritisch over mannenbolwerk private equity”, 23/9/23. Dit is het resultaat van het desbetreffende FD onderzoek. De private equity firma’s hebben nauwelijks vrouwen aan de top. HFD spreekt er schande van.
In andere steden is het percentage vrouwelijke dealmakers 25% in Nederland slechts 17%. Prima. Maar laten we eens turven hoeveel  vrouwen HFD in de redactie en sales heeft, at random van exact hetzelfde nummer van 23/9/23. De hoofdredacteur is Perry Feenstra, Adjunct hoofdredacteur Giel ten Bosch, sales manager Maarten Vrij, redacteuren Gijs den Brinker, Johan Leupen, Pim Kakebeeke, Bas Knoop, Laurens Berentsen, Gaby de Groot, Jean Dijmen, Han Dirk Hekking,  Ahrend Clahsen, Bartjens, Caitlin Stooker, Danielle Kastermans, Ulko Jonker, Han Derk Hekking 2x keer, Siese Veenstra, Marijn Jongsma, Mathijs Bouman (producent van riooljournalistiek), Hilda Bouma, Frits Conijn, Rob de Lange, Mathijs Schiffers, Marco Vlot,
Ik tel 20 mannetjes en 5 vrouwtjes. HFD zit zelf op een magere 25% vrouwtjes. Dat is niet iets om trots op te zijn. Onze maatschappij bestaat uit 50% mannetjes en 50% vrouwtjes. Hoe komt het dat HFD daarvan geen representatieve afspiegeling heeft. Kent HFD misogynie?
Maar wat nog veel erger is: de redactie kent geen, niete nada, zero,nul, mensen van kleur. Allen zijn blank! Daarover is een aantal jaren geleden veel te doen geweest. HFD verweet toen de Zuidas dat er geen mensen van kleur hadden werken. HFD kreeg toen de bal keihard teruggespeeld, “maar jullie hebben zelf geen mensen van kleur in de redactie.” De toenmalige hoofdredacteur Prisco Battes beloofde toen beterschap (“want ze zijn er wel hoor, kwestie van goed zoeken”) maar hij is kort daarna vertrokken. Het is hoofdredacteur Perry Feenstra blijkbaar nog steeds niet gelukt mensen van kleur te vinden. “Ben je een beetje xenofoob Perry? Goed zoeken Perry, want ze zijn er echt hoor;  dat geldt ook voor meer vrouwtjes in de redactie. Maar even terzijde Perry, wat is een vrouw??? Daarover verschillen de meningen heftig. Als je kolommen over vrouwen vult, dan willen we eerst weten: Wat is een vrouw?
Waar het echt om gaat is dit. Het onderscheid maken in geslacht en het selecteren op geslacht is discriminatoir en racistisch. HFD doet dat voortdurend op een hypocriete en weerzinwekkende manier. Is HFD een racistische krant? Wat vindt u zelf?
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?”, “Feminisme op de werkvloer” en ''Kafkaistan''.
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten