frits

-Frits Bosch- Islam als discussiepunt: is dat mogelijk? Taboe doorbreken?

Opiniemei 15, 13:00
Emeritus hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur stelt in zijn artikel “Geert Wilders, Europe and the threat of islam”, The Free thinker, 4.5.24, het functioneren van de islam ter discussie binnen de westerse wereld. Hij heeft het onder meer over de islam als probleem en als breekpunt. Vrij vertaald komt het er op neer dat er diverse gradaties zijn te ontwaren binnen de wetenschappelijke wereld over de vraag of de islam op den duur zich zal plooien naar het Westen of dat het omgekeerde het geval zal zijn.
Er is een drieledig onderscheid te ontwaren: de radicale lijn Geert Wilders/Wim Van Rooy/David Pinto, de gematigd radicale lijn Afshin Ellian, de lijn van islamhervormers zoals van Hirsi Ayaan/Paul Cliteur. Men kan dit vertalen naar: hoe dienen we de islam te beschouwen? Is het een religie of is de islam een ideologie als religie verpakt? Hoe dan ook: de bron van alle kennis van moslims is te herleiden naar de Koran en dat is een boek waarbij gemengde gevoelens mogelijk zijn. Maar dat geldt ook de Bijbel wordt dan meteen gezegd. Er is echter wel een wezenlijk verschil in benadering tussen beide boeken. Jezus is een wezenlijk andere figuur dan Mohammed.
De stelling is verdedigbaar dat het Hamas bij de Gaza-oorlog niet primair om Palestina gaat maar dat het is een religieuze oorlog is tussen Islam en Jodendom. Dat kan ook blijken uit het feit dat Hamas het Palestijnse volk eraan opoffert. Het simpele vrijlaten van gegijzelden en neerleggen van de wapens zou immers direct het einde van de oorlog betekenen. Hamas wil de public relations-oorlog winnen en dat lukt goed bij extreem links. Opvallend is dat de omringende moslimlanden de Gazanen niet opvangen. Hamas heeft banden met Moslimbroederschap met extreme denkbeelden die voor interne onrust kunnen zorgdragen.
De Islam is een nieuwe religie in Nederland. Het functioneren van de islam in de Westerse wereld is buitengewoon belangrijk, maar een heikel onderwerp, een taboe. In ons land wordt werkelijk alles onderzocht. Waarom wordt aan de Nederlandse bevolking nimmer gevraagd hoe ze over de opkomst van de Islam denken? Is het zinvol te weten hoe niet-moslims en moslims daarover denken?
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten