frits

-Frits Bosch- Hamas is een lakmoesproef voor antisemitisme

Opiniemei 11, 11:58
We mogen Hamas dankbaar zijn als de aanleiding niet zo droevig zou zijn. Die dankbaarheid betreft het feit dat de oorlog in Gaza de verhoudingen in ons land duidelijk blootlegt. Het is een lakmoesproef.
Peter-Paul Verbeek, techniek filosoof, vertelde Nieuwsuur Marielle Tweebeeke lachend dat hij met gemaskerde Jodenhaters onderhandelde. Hij is rector magnificus aan de UvA, mijn alma mater. Bij de Jodenhaters bij de UvA waren ook docenten waaronder schrijfster Anja Meulenbelt, 79., radicaal feministe.
Het antisemitisme is weer terug en onze gedachten gaan weer naar toen Adolf Hitler aan de macht kwam. Het wemelde van Duitse en Oostenrijkse auteurs die tot en met antisemitisch waren. Richard Wagner was een antisemiet. Maarten Luther was een super antisemiet. Moeilijk te zeggen of deze personen links of rechts waren. De Nationalsocialistische Arbeiders Partij, NSDAP, was een socialistische antisemitische partij, de grootste partij van Duitsland.
Labourpartij is een erkend antisemitische partij. In 2019 verlaten zeven Labour parlementariërs de partij uit onvrede over de antisemitische koers van voorman Jeremy Corbyn. Volgens voormalig Labourlid Luciana Berger is Labour institutioneel racistisch geworden. GroenLinks bevat een smaldeel antisemieten. Kauthar Bouchallikht heeft een familiale connectie met de FEMYSO en Moslimbroedergroep. Groenlinks bleef haar steunen, totdat ze de partij verliet. Jesse Klaver houdt zich gedeisd, maar wie niet voor mij is, is tegen mij. Hoe stevig staat Frans Timmermans in deze kwestie? Hij was de EC Immigratiepaus en heeft miljoenen Jodenhaters binnengelaten. Hoe geloofwaardig is hij? Niet.
De in New York woonachtige Joodse auteur Arnon Grunberg herinneren ons zijn discussie met Joost Eerdmans samen met zijn vriend Abelkader Benali die ‘misplaatste opmerkingen’ plaatste over Joden. Er zijn rabbijnen die het antisemitisch venijn op rechts zoeken. Onkunde en onbegrip zijn troef. Zoekt beter en gij zult vinden…
De vraag is waarom Joden door de eeuwen heen zoveel giftige haat ontmoeten. Het antwoord is dat Joden telkens niet alleen slagen in wat ze doen en voorstellen, maar op een zodanig sterke manier dat het een soort bedreiging vormt voor het ego van anderen. Ze zien hen telkens opklimmen tot grote hoogten in wetenschap, bedrijfsleven, financiën etcetera. Dat zorgt voor ofwel zelfhaat als de eigen prestaties zover achterblijven of voor haat jegens de Joden. Dat laatste is evident het geval in het Midden Oosten.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten