screen shot 2024 05 11 at 103743

BREEK! Doorgeslagen Joost Klein verdacht van "bedreigen" medewerkster Songfestival

Cultuurmei 11, 10:40
Het heeft even geduurd, maar we hebben eindelijk iets van kennis over wat er gebeurd is in Malmo¨. De Zweedse Justitie is niet bezig met een onderzoek naar mishandeling door Joost Klein, maar naar bedreiging. Hij zou een medewerker of medewerkster van Eurovisie bedreigd hebben op donderdag. De reden dat dit gisteren opeens een probleem werd? Dat is het moment dat het 'slachtoffer' naar de autoriteiten stapte.
Gisteravond is de Zweedse politie langsgekomen bij Eurovisie om daar met alle betrokken personen te 'praten.' Daarbij werd er in eerste instantie geen onderzoek gedaan naar mogelijke fysiek geweld, maar naar bedreigend gedrag - of naar duidelijk uitgesproken dreigementen - gedaan door Joost Klein. Daarom werd er gesproken met Joost zelf, met de klager/klaagster, en nog andere mensen, namelijk mogelijke getuigen.
Opmerkelijk genoeg vond het 'incident' plaats op donderdag. De reden dat er vrijdag pas onrust ontstond voor Joost is dat 'het slachtoffer' toen pas klaagde. Blijkbaar vonden de betrokkenen - in ieder geval die van Eurovisie - het allemaal zo ernstig dat de politie erbij kwam en er grootschalig onderzoek werd gedaan.
Dit onderzoek is nu afgerond. Het hele dossier is doorgestuurd naar de Zweedse Openbaar Aanklager. Die buigt zich erover en zal beslissen of hij er iets mee doet.
Voor Joost is dat slecht nieuws. Als het geen appeltje-eitje zaak is kan het namelijk letterlijk weken duren tot hier een beslissing over genomen wordt. Dat is een probleem, want de finale van Eurovisie vindt vanavond plaats.
Nu er meer bekend is over wat er gebeurd is komen er ook berichten naar buiten dat Klein al langer gefrustreerd was met de European Broadcasting Union (EBU). Dat is de eurofiele club die het Eurovisie Songfestival organiseert en in goede banen moet leiden. De EBU trekt alle regie naar zich toe, iets dat Joost ontzettend stoort.
Zo zei hij een week geleden al dat hij zelf altijd "de controle" heeft gehad. "En dat was het eerste dat ik kwijtraakte toen ik aankwam in Malmö." Vervolgens gaf hij meerdere keren commentaar op "het morele kompas" van de EBU én verbaasde hij zich erover hoe de organisatie besloot tot het delen van bepaalde foto's en filmpjes.
Natuurlijk zijn er dan ook nog eens de spanningen rond Israël, de Israëlische delegatie, Israëlische journalisten die Joost bewust aan het treiteren zijn, en de Israëlische zangeres Eden Golan. Er wordt ook nog steeds beweerd op sociale media dat de 'werknemer' of 'werkneemster' in kwestie mogelijk uit Israël komt en/of opmerkingen heeft gemaakt over de vroege dood van Joost z'n ouders.
Aan de andere kant zijn er ook roddels die beweren dat Joost "een statement" wilde maken tijdens zijn show(s). Kan het zijn dat dit werd tegengehouden en dat hij daarom fel reageerde?
Wie het weet mag het zeggen. In de komende uren wordt ongetwijfeld meer bekend. Wat we al wel zeker kunnen weten is dat Joost waarschijnlijk niet mag meedoen vanavond. En als dat wél zo is, tja, dan is de kans op een goed resultaat natuurlijk nihil. De vakjury gebruikte gisteravond immers oude beelden van een aftands optreden van Joost om hem te beoordelen, niet de show die hij daadwerkelijk gepland heeft. Dat gaat hem heel veel kosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten