frits bosch column

-Frits Bosch- 'Komt er een rechts kabinet?'

Opinieokt 30 2022, 16:00
De volgende verkiezingen zijn op 15 maart 2023 voor de Provinciale Staten en de volgende Tweede Kamer verkiezingen zijn in 2025. We zullen dus nog een dikke twee jaar moeten doen met de huidige links ‘leaning’ premier, tenzij eerder door een kabinetscrisis. Kleine kans. De grote vraag is: wat dan? De TK verkiezingen zijn nog ver weg, maar ‘regeren is vooruitzien’, waar overigens onze premier moeite mee lijkt te hebben.
De vraag is: wie gaat Mark Rutte opvolgen? Sophie Hermans, Rutte’s huilende tassendrager, kan de achterban niet overtuigen en ‘ons’ al helemaal niet. Dilan Yesilgöz, ‘onwelriekende reuzel’, is ongeschikt. En wie floept opeens als een konijn uit de hoge hoed? Edith Schippers. Schippers is een Leids politicoloog geboren in Utrecht en opgegroeid in Drenthe. Ze was in een vorig Rutte kabinet minister Volksgezondheid en dat deed ze redelijk. Zij zit vijf jaar na haar vertrek uit de Haagse ellende in een rustige functie bij DSM in Limburg. Ze heeft in die tijd Rutte vrij baan gegeven om hem het land op het randje van omvallen te laten brengen. Ze steekt nu haar vinger op in de Eerste Kamer en het is volkomen duidelijk dat zij Rutte wil opvolgen als eerste vrouwelijke premier van Nederland. Wat dit met Sigrid Kaag zal doen is eveneens duidelijk: exit, zodat ze elders nieuw leiderschap kan uit proberen. Schippers zal afstand van Rutte moeten en kunnen nemen als rechtgeaard liberaal. Ze zal een forse achterban kunnen verwerven, waaronder veel vrouwen. Kansrijk Schippers effect. 
Stel dat dit tot zover een correcte inschatting is, wat dan? Wie schuift aan? Gaat Schippers over rechts of over links? Ik denk dat er een gerede kans bestaat dat het over rechts wordt. Schippers is een uitgesproken liberaal in de traditie van Frits Bolkestein. Zijn visie bekeerde haar tot het liberalisme. Zij kan het goed vinden met Geert Wilders. Dat is bijzonder gunstig. Wilders was haar mentor toen ze fractiemedewerker werd. Schippers: “Wilders leerde me de scherpe randjes op te zoeken en niet altijd in het veilige midden te blijven.” Schippers kan dat doen, maar Wilders zal minder randjes moeten opzoeken met PVV in het kabinet. Media en wetenschappers zullen voor frontaal contrageluid zorgen. Prima, rustig doorgaan, ‘recht zo ie gaat’.
Voor een succesvol rechts kabinet zal minimaal primair overeenstemming moeten zijn over 1. Migratiestop 2. Verzorgingsstaat 3. Klimaat en stikstof. 4. Identitypolitics. 5. Europese Unie. Hoe woke is Schippers of moet ze er niets van hebben? Onbekend is hoe Schippers denkt over deze topics. Overigens komt ze op mij gunstig over voor dit moment. Is zij de persoon die Nederland nodig heeft? Voordeel van de twijfel.
De volgende grote vraag is: wat gaat Pieter Omzigt doen? Gaat hij een nieuwe partij formeren? Wordt het royaal de grootste? Dat zou einde CDA kunnen betekenen. Zinloze club. De nieuwe partij kan groot worden. Onbekend is hoe Omzigt denkt over 3 van de 5 topics. Hij is wel duidelijk over een nieuw ‘sociaal contract’, item 2. Omzigt wordt dan vicepremier of premier als hij de grootste wordt. Omzigt is als het scharnier naar links of naar rechts. Ik kan me vergissen maar ik zie in Omzigt geen premier.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!
Vervolgens wat gaat BBB doen? Hoe groot wordt deze partij? Hoe denkt Carolien van der Plas over de vijf items en wil ze aanschuiven in een rechts kabinet? Dat zou hilarisch zijn. Kan rechts voldoende stemmen bijeensprokkelen voor een meerderheid? JA21 kan aanschuiven. BBB eveneens. Ik zie Forum voor Democratie dat niet doen, maar zou wel een goede gedoger zijn. Dat zou 75 zetels kunnen opleveren als alles meezit. En dan kan eindelijk met de Grote Schoonmaak begonnen kunnen worden.
Het is broodnodig dat er een rechts kabinet komt om de gemoederen op rechts tot bedaren te brengen. Maar het duurt nog twee jaar. Er zijn nog veel vraagtekens en met bijvoorbeeld de oorlog in onze achtertuin kan er nog van alles gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten