frits bosch column

-Frits Bosch- “Meloni is ultra rechts.” Uit haar beleid blijkt echter het tegendeel

Opinieokt 16 2023, 10:30
“Ik haat voetbal. Ik ondersteun rugby waar ik kan”. Wie zegt dit? Giorgia Meloni. “Voetbal is een sport waar ze verwondingen veinzen en de scheidsrechter belaagd wordt. Rugby is een gentlemen’s sport waar geld amper een rol speelt. Spelers van beide teams gaan na afloop met elkaar drinken.” Dit zou je niet verwachten van zo’n teer vrouwtje. Maar er is meer dat we niet verwachten en waar we teleurgesteld over zijn.
Alle politiek links denkenden zeiden dat Giorgia Meloni ultra rechts is en zelfs een link heeft naar Mussolini. Er werd moord en brand geschreeuwd. Haar beleid is gewoon een voortzetting van links. De Tunesië deal is ten einde zonder begonnen te zijn. Iedereen behalve Rutte en Meloni begreep dat dit niets kon worden. Wat een afgang voor beiden. Ze geeft ruim baan aan Afrikanen, nu weet ze geen maat te houden met het begrotingsbeleid. De overheid wordt groter terwijl als je rechts bent wil je een bescheiden overheid. Het IMF vraagt van Italië meer ambitie om de schulden te beheersen. Door stagnatie van de economische groei bedraagt de staatsschuld ruim 140% terwijl 60% als maximum geldt. Het Italiaans-Duitse renteverschil bedraagt 2,86%, een indicatie voor het geringe markt vertrouwelijk in Italië. Het IMF roept Meloni op om structurele hervormingen door te voeren op juridisch en fiscaal vlak. Het is trekken aan dood paard. Meloni conformeert zich aan het traditionele overdadige overheidsbeleid van Italië. Hervormingen blijven uit. De EU helpt toch wel. Mooi land is Italië. Moeten we met dit soort landen eurobonds en bankenunie aangaan, zoals dr. Klaas Knot wenst? Mijn antwoord kent u.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?”, “Feminisme op de werkvloer” en ''Kafkaistan''.
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten