frits bosch column

-Frits Bosch- NSC betekent een revival van het CDA: “laat de kindjes tot mij komen!”

Opinieaug 22 2023, 9:00
De kogel is eindelijk door de kerk. Dr Pieter Omtzigt komt met zijn partij Nieuw Sociaal Contract, NSC. Wat mogen we ervan verwachten?
Dat is niet moeilijk meen ik. NSC is het CDA in een nieuw jasje. Het is een revival van het CDA. Als we de biografie van Omtzigt bestuderen dan komt een door en door katholieke politicus naar voren getrouwd met een Turkse katholieke vrouw. Eenieder die het boek Nieuw Sociaal Contract gelezen heeft weet wat Omtzigt bezig houdt. Hij wil een integer en solide overheid. Hij meent dat dit op diverse niveaus thans niet het geval is en hij zal zijn er zich voor inzetten dat institutioneel Nederland weer rechtvaardig en efficiënt wordt, zie zijn opstelling tijdens de Toeslagenaffaire.
Ik meen dat Omtzigt hier wel een goed punt heeft. Maar er is zoveel meer zaken waar hij zich niet over uitlaat. De vraag is of zijn opstelling wordt: ik laat de voorstellen dienaangaande op me afkomen en beslis alsdan. ‘Take it as it comes’! Ik vind dat geen goede opstelling voor een politicus. Kiezers hebben er recht op het standpunt van de partij over de essentiële onderwerpen te weten. Ex CDAer, oud gedeputeerde, Eddy Hijum gaat het verkiezingsprogramma schrijven. Misschien gaat hij er kamerbreed tegenaan. Het is ex CDA wat de klok slaat. NSC zal het CDA leegzuigen, dat lijkt zeker. Idem BBB. Ik zie het voor rechtse partijen niet gebeuren omdat NSC niet op rechtse issues zit.
Een heikel punt, wat ik vele malen op deze site aan de orde heb gesteld, is de immigratie problematiek. Mogen eindelijk de grenzen dicht of semi permeabel worden voor mensen die een substantiële toegevoegde waarde hebben voor ons land? Gaat dat er eindelijk eens van komen? Als het aan Omtzigt denk ik niet. Hij is fanatiek katholiek en kent hier slechts één adagium “laat de kinderen tot mij komen” uit het bijbel boek Marcus.
Tradioneel valt deze opstelling goed samen met socialisten als Frans Timmermans die bij de EU de grenzen wagenwijd openzette om de kindjes tot ons te laten komen. Karl Marx (1828-1883): “Arbeiders aller landen verenigt u!” Uit het Communistisch Manifest. Globalisme. Afhankelijk van welke politieke richting je voorstaat voorspelt dit weinig goeds. NSC is naar mijn mening een impuls voor een linkse regering, precies wat ons land niet kan gebruiken in mijn visie. We hadden een links liberale politiek, nu dreigt volledig links.
Dan tot slot een paar woorden over Omtzigt. Ik heb in 2010 het genoegen mogen smaken met hem de degens te kruisen in het kader van een Tweede Kamer hoorzitting naar aanleiding van mijn boek Risico als obsessie. Het ging over de slechte gang van zaken in onze pensioenwereld. Hij was voorzitter van de TK Commissie. Ik vond Omtzigt rechtlijnig, maar wel bescheiden deskundig. Ik denk dat Omtzigt een rechtlijnige man is, recht in de leer. Hij duikt diep in de materie maar dreigt dan andere punten die erop inspelen niet te zien of te verwaarlozen. Dan ga je alsnog het schip in. Dit soort mensen lopen al snel tegen een burn out aan. Ik zie in hem geen man met een brede visie. Ik zie in hem geen premier. Als hij dat toch wordt dan is dat geen goede zaak.
Conclusie: eenieder die meent dat het CDA geïmplodeerd is zal de komst van de NSC geen goede ontwikkeling vinden. NSC is CDA in een nieuw jasje. NSC maakt een linkse regering waarschijnlijk. Premier Frans Timmermans! Minister Attje Kuiken. Een ramp voor ons land naar mijn mening.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten