-Frits Bosch- Sanne Wallis de Vries nieuwe cabaret “is niet uit de kut”

-Frits Bosch- Sanne Wallis de Vries nieuwe cabaret “is niet uit de kut”

Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

In mijn artikel “Vrouwen zijn sperma emmers” ben ik ingegaan op de cultuur bij het studentencorps. Ik wil het nu wat breder trekken naar de cultuur in het Westen. Een belangrijk cultuurcriticus is de psychiater en schrijver Theodor Dalrymple. Hij duidt in zijn boek ‘Our culture and what’s left of it’ er op dat de oorzaak van de culturele armoede in het Westen gezocht moet worden bij de intellectuelen. Zij hebben sinds de Verlichting en vooral sinds de tweede helft van de twintigste eeuw de fundamenten van onze beschaving aangetast en ze kijken politiek correct van de problemen weg die dat heeft veroorzaakt. Dat lijkt me juist. In de jaren zestig gold anti autoritaire opvoeding, seksuele vrijheid blijheid, weg met gezag. Nadien ging het van kwaad tot erger. We zijn er weinig mee opgeschoten.

Dalrymple omschrijft beschaving als volgt. “Civilisation is the sum of all those activities that allow men to transcend mere biological existence and reach for a richer, aesthetic, material and spiritual life. The first requirement is that men should be willing to repress their basest instincts and appetites.” Dat impliceert dat beschaving bestaat uit normen en waarden en taboes die niet overschreden mogen worden. De door ‘intellectuelen’ verguisde socioloog prof Pim Fortuyn drong erop aan dat we de kwaliteit van onze cultuur moeten bewaken en ervoor dienen te vechten. Cultuur moet je verdedigen, het is het waard. De enigen die te onzent hun cultuur willen verdedigen zijn moslims, en ze willen er nog voor vechten ook!

Voor de rest is dat niet het geval. Integendeel. Dalrymple komt vanuit zijn dagelijkse praktijk als psychiater met legio overtuigende voorbeelden van cultureel verval. Het betreft inderdaad niet alleen hoi polloi. Het zijn met name de intellectuele beroepsgroepen, de ‘elite’ die telkens weer op velerlei wijze grandioos te fout in gaan. Dat is inclusief de politici. De elite heeft op geen enkele manier een voorbeeldfunctie. Lak aan alles: tradities, rituelen, cultuur, structuur, taboes zijn er om overschreden te worden, geen loyaliteit. Decadentie ten top zonder blikken of blozen.

Het is niet lastig om een paar voorbeelden te geven van cultuurafbraak die me te binnen schieten. Cabaretier Hans Teeuwen had in 2007 de Koningin Beatrix scene “u bent ook mijn koningin”. We moesten er om lachen, maar het was banaal en extreem respectloos. Dan het tv programma Spuiten en Slikken, waarin deelnemers onverbloemd hun seksuele escapades ten beste geven. Vervolgens het tv programma waarin de deelnemers bloot in de etalage staan en worden beoordeeld op hun geslachtsdelen. Verbijsterend. Dan noem ik cabaretier Sanne Wallis de Vries die voor haar nieuwe programma meldt “het is niet uit de kut”. Dan weten we dat ook weer. Onze cabaretiers blinken uit in gore teksten, want dat is leuk en taboe overschrijdend. Het is niet minder dan walgelijk en stuitend.

Vooral meisjes zeggen over iets wat tegenvalt “dat is kut”. Een nieuwe modeshow wordt gepresenteerd, wat de nieuwste trend aanhoudt: zoveel mogelijk bloot van mannen, maar vooral van vrouwen. Onder een compleet bloot lijf met enkel bilstring komt een visnet met grote gaten. Alles van het blote lijf is de zien. Andere jurken laten de borst bloot of hebben een blote print. Couturier: “waarom zou je het lichaam verhullen.” Je moet er maar opkomen. Deelnemers van de show “fuck that. Als ik wil opvallen en gekke shit wil dragen, dan doet ik dat”. Moet kunnen, anything goes. Ja toch, niet dan? Alles is vrije keuze, en “het is mijn recht”.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Kortom, decadent zijn we wel en niet zo’n klein beetje ook naar mijn mening. En nu komt zo’n corpslid met “vrouwen zijn sperma emmers” en navenante idiote teksten. Moeten we daar dan van opkijken in het licht van voorgaande? Dat lijkt me niet. Wat hij zei past in ons plaatje. Het was weer prima taboedoorbrekend. Hoe kun je daarover dan selectief verontwaardigd zijn? Hypocriet!

Cultuur kent een cyclische beweging. We zitten nu in een downtrend. Laten we hopen dat de uptrend niet te lang op zich laat wachten. En laten we onze cultuur - wat daar nog van over is - verdedigen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

-Frits Bosch- Sanne Wallis de Vries nieuwe cabaret “is niet uit de kut”
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties