frits bosch column

-Frits Bosch- Sigrid Kaag: “we zitten krap bij staatskas. Dat betekent langer doorwerken”

Opinienov 23 2022, 14:30
“Beste mensen, helaas kom ik met een vervelend bericht voor u in mijn Najaarsnota. We zullen langer moeten doorwerken en langere werkweken moeten maken. Ik zit krap bij de staatskas vanwege de hogere rente. We hebben voor de najaarsbegroting gerekend met een rente van nul% maar de 10 jaarsrente zit nu op 2,3% en kan oplopen naar 4%. Dat betekent op termijn 9 miljard extra rentekosten. Die kosten moet ik ergens dekken maar ik weet nog niet hoe. Bovendien hakken de subsidies er ook in. De overheidsschuld loopt op naar 50,4% van het bnp in 2023 en dat willen we niet nóg verder laten oplopen. Ik kan u ook zeggen dat ik de compensatie voor gestegen energieprijzen niet nog langer kan voorzetten. Vandaar dat u extra aan de bak moet. U hoort nader van mij. Sterkte!”
Vriendelijke groet,
Sigrid Kaag
“Geachte Minister Kaag, u laat een aantal zaken onbenoemd. In de eerste plaats dat de inflatie veel hardnekkiger hoog blijft dan verwacht. DNB heeft zich er compleet op verkeken met 'tijdelijk'. De inflatie lijkt amper neerwaarts te reageren op de rentestijgingen. Centrale banken staan voor de vraag om of de rente niet verder te verhogen ten koste van hogere inflatie, of de rente nog een forse opwaartse impuls te geven om de inflatie te ‘killen’ ten koste van de economie: recessie en mogelijk zelfs depressie. Hoge inflatie doet schulden smelten, gunstig voor schuldenlanden als Italië. Als voor het eerste gekozen wordt dan is een nog hogere inflatie rampzalig voor onze pensioenpot van 1,5 triljoen euro. Vandaar dat wetenschappers, als onder andere prof Lex Hoogduin, RuG, voorstelt om uit de euro te stappen. Goede gedachte. Centrale banken zijn verworden van toezichthouders op lokale banken naar machtige politieke instellingen die aller leven in een moordende grip hebben genomen. Het is de allerhoogste tijd om te proberen daaraan te ontsnappen door weer een eigen munt en soevereiniteit terug te krijgen.
Uiteraard komen de hoge lasten die de huidige massa immigratie met zich meebrengen buitengewoon ongelegen. Hoe hoog die lasten zijn wordt officieel nooit meegedeeld, want dat is niet ethisch verantwoord vinden deze politici. U moet wel de miljarden betalen, maar mag het niet weten. Dr Jan van de Beek c s heeft het uitgerekend en waarschuwt dat als de spoeling echt dun wordt dat dit tot ernstige sociale onrust zal leiden. Het is aan dovemansoren. Après nous…
De slotsom is dat het economisch qua overheidsfinanciën niet goed gaat. Het gaat langs het randje. Als de inflatie en rente verder toe zouden nemen gaat het over het randje. Bovendien is het afwachten wat er gebeurt als de subsidies voor de gestegen energieprijzen stoppen. Faillissementen en werkloosheid? Komen mensen in de kou te zitten omdat ze de verwarming niet meer kunnen betalen? Gaan we de ultieme prijs betalen van een decennialang beleid van 'our country not first'?"
Vriendelijke groet,
Frits Bosch
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten