frits bosch column

- Frits Bosch - Tata Steel direct sluiten. Waarom wordt er nog steeds geen actie genomen? Schandelijke inertie!

Opiniemei 31 2023, 10:00
Tata Steel is een Indiase staalproducent sinds 1907. In 1999 ontstond Corus uit het samengaan van British Steel en Hoogovens te IJmuiden. In 2007 werd Corus overgenomen door Tata Steel.
Al sinds jaar en dag is bekend dat Hoogovens, later Tata Steel de grootste vervuiler van Nederland is op het gebied van CO2, stikstof en zware metalen, zoals lood en kwik. Het gaat onder andere over de hoge concentratie van PAK’s. De rapporten van RIVM, GGD en NIVEL doen er gewag van dat dit bedrijf een grote impact heeft op de gezondheid van mens en dier in de omgeving. Dit blijkt ook uit de hoge longkanker en asbestkanker cijfers van bewoners. De luchtvervuiling kost omgerekend vanuit levensjaren 1 miljard euro per jaar.
We herinneren ons helder hoe algemeen directeur van Tata Steel IJmuiden Hans van den Berg tegenover Twan Huys bij Buitenhof in 2020 uitlegde dat hij zich er persoonlijk voor zou inzetten dat de schadelijke impact van Tata Steel drastisch zou worden teruggeschroefd. We herinneren ons ook dat in het RIVM rapport 2022 naar voren komt dat er niets is verbeterd. De impact is nog steeds zwaar schadelijk.
We herinneren ons ten slotte ook dat Rutger Castricum de bewindslieden Ernst Kuiper van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken en minister president Mark Rutte begin dit jaar opving op het Binnenhof en hen vroeg wat er aan gaat gebeuren met Tata Steel en het rapport. We waren er getuige van hoe alle drie de boot afhielden. Mark Rutte zei dat hij “eerst het rapport goed moet bestuderen”.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het mediakartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe (of direct op de bank: Liberty Media, NL95RABO0159098327, ovv 'donatie DDS' plus emailadres).
We hebben er daarna NIETS MEER VAN GEHOORD. Is dit schandalig?! Er gebeurt gewoon niets blijkbaar. En de kankerverwekkende stoffen dalen maar neer. En de mensen in de regio krijgen kanker. Ik vind dit ongehoord schandelijk. Dit is een voorbeeld hoe volkomen inert onze bewindslieden zijn. Er wordt voortdurend gepraat over Climate Change en milieu. Welnu, hier dient ingegrepen te worden. Het is de hoogste tijd.
Voor mij is er slechts één oplossing voor Tata Steel IJmuiden: direct sluiten.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten