frits bosch column

-Frits Bosch- 'Weg met de morbide hobby’s van dit kabinet! Maakt socialere keuzes! Arbeiders aller landen verenigt u!'

Opinieaug 14 2022, 14:03
Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de RUG, heeft begin dit jaar met een drietal hoogleraren economie in NRC Handelsblad een indringend artikel geschreven over de plannen van het kabinet inzake het reserveren van miljarden in fondsen voor ondermeer climate change en duurzaamheid. De gedachte van de regering was om middels deze fondsen vermogen voor de ‘hobby’s’ te reserveren waardoor daar niet meer aan geknabbeld zou kunnen worden. Het gaat hier over het heilige moeten.
Prof Hoogduin c.s. maakten bezwaar tegen dit uitgavenpatroon van het kabinet. Ik vroeg Hoogduin of daar wat aan gedaan is door dit kabinet. Het antwoord is nee. Heeft men naar jullie geluisterd? Nee. Is er vanuit de regering een reactie gekomen? Nee.
Hoogduin meldt me dat de Voorjaarsnota 2022 onvoldoende (geen) soelaas bood. Het wachten is nu op de kabinetsplannen van Prinsjesdag in september. We zijn zeer benieuwd…. Wordt er gesneden is de morbide hobby’s? Een euro kan maar één keer uitgegeven worden en Gele hesjes en opstand moeten we vermijden.
Waarom is serieus commentaar aan dovemansoren. Sindsdien is de financiële situatie vrij drastisch verslechterd waardoor noodgedwongen andere keuzes gemaakt moeten worden. Daar horen of zien we niet veel over, of zie ik dat verkeerd? Radiostilte.
De inflatie neemt toe richting 10%, energieprijzen rijzen de pan uit. De onderste helft van de samenleving begint het lastig te krijgen of heeft het al zeer moeilijk. Niek Jan van Kesteren, oud VNO NCW directeur, zegt “we staan aan de vooravond van een enorme financiële klap. Een sociaal akkoord zou de mensen daarvoor kunnen behoeden.” Het probleem is echter dat werkgevers niet verder willen gaan dan een eenmalige loonuitkering van 6 tot 7%, er van uitgaande dat de energieprijzen snel zullen dalen. Met vakbonden ben ik van mening dat dit niet het geval zal zijn, tenzij de Groninger gasbel weer opengaat. Vakbonden willen een structurele loonsverhoging. Waar blijft tripartite overleg?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De indruk is dat dit kabinet nergens op reageert en Gods water over Gods akker laat lopen. Financieel genie Sigrid Kaag lijkt financiën niet te boeien, ze reageert enkel op buitenlandse ontwikkelingen. Dit land heeft geen leiding. Het dobbert stuurloos rond. Ik vind dat schandalig. Er moeten belangrijke financiële knopen worden doorgehakt. Er moeten andere keuzes gemaakt worden, socialere keuzes. Weg met de hobby’s!
Wanneer gaan we het meemaken dat we de grenzen dichtdoen voor asielzoekers. Het kost klauwen met geld: eigen volk eerst!
De boeren demonstreren. Vakbonden willen ook demonstreren voor hoger loon. Arbeiders aller landen verenigt u!!!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten