frits bosch column

-Frits Bosch- 'Zuid-Europese bedrijven gaan kapot. Noord-Europese bedrijven blijven leven'

Opinieokt 09 2022, 19:09
In tijden van economische crisis komt uiteindelijk de aap uit de mouw. We zien nu wat de solidariteit tussen de EU lidstaten echt waard is. Die solidariteit heeft nu het eindpunt bereikt zoals blijkt. De EU stond toe dat overheden hun nationale bedrijven subsidieerden met miljarden om ze overeind te houden tijdens Corona. De noordelijke landen hadden met tegenzin een anti-faillissement fonds van 750 miljard euro toegezegd ter ondersteuning van zuidelijke landen, mits ze zouden hervormen. Qoud non. Dat hebben ze nooit gedaan en ze zullen het ook nooit doen. Meloni zal meer ondersteuning eisen, geen wonder dat ze in de EU wil blijven, de EU melkkoe.
Covid is voorlopig voorbij (hopen we) dus die subsidies gaan op slot. Maar nu heeft de volgende crisis zich aangediend die vele bedrijven ernstig bedreigt: mega hoge energieprijzen. Olaf Scholz van Duitsland vindt dat Duitse bedrijven ondersteund moeten worden met een subsidie pakket van 200 miljard euro. Hij heeft dat geld liggen door gezonde overheidsfinanciën dus dit is een mooi doel daarvoor. Dat geld is ook bij Duitsland vooradilg doordat nooit 2% van het bnp is uitgegeven aan militaire zaken. Duitse soldaten hebben wel geweren maar geen munitie. Hitler keert zich om in z’n graf…
Wie is niet blij met deze gang van zaken? De Zuid-Europese landen. Ook Bruno Lemaire, de Franse minister van financiën laat weten dat hij het concurrentie vervalsing vindt. Sneu. Zij hebben dat geld niet liggen, integendeel hun staatsschuld is al ver over de top. Voetbalclubs worden met miljoenen gesubsidieerd en corrupt zijn ze tot en met. Bodemloze put, maar wij zien het steeds door de vingers. De concurrentie verhoudingen worden fors door elkaar geschud ten nadele van zuidelijke bedrijven. Devalueren zoals ze vroeger deden kan niet meer. Christian Lindner, minister van financiën: “We are economically strong and mobilize that strength when it is needed.” Dank u wel!
Komt er een nieuw steunpakket? Nee, de 750 miljard was uitdrukkelijk eenmalig. De EU kan niet de Duitse subsidies verbieden in deze energieprijzen noodsituatie. De EU kan hooguit met de de rente voor zuidelijke landen gaan spelen: rentesubsidies. Dat systeem in al ingesteld, maar de vraag is of dat zoden aan de dijk zet.
Wat betekent dit voor ons? Wij zitten ongeveer in hetzelfde schuitje als Duitsland hoewel onze briljante minister van financiën al behoorlijk Gods water over Gods akker heeft laten lopen. Als Duitsland overeind blijft dan varen wij daar wel bij onze belangrijkste handelspartner.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Overigens zijn de hoge energieprijzen het resultaat van Westers dom beleid naar mijn mening. Het einde van het liedje is evolutionair: survival of the fittest. De sterkste bedrijven leven ten koste van de zwakkeren. De zuidelijke bedrijven gaan kapot, de noordelijke bedrijven blijven leven. Als je de tering niet naar de nering zet, kan komt op een gegeven moment de Man met de Hamer langs en is het einde oefening.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten