frits bosch column

-Frits Bosch- Zweedse boekverbrandingen verbieden

Opinieaug 18 2023, 9:30
De Zweedse veiligheidsdienst verhoogt de dreiging van terreur naar het allerhoogste niveau vanwege de koranverbrandingen in het land en de woede uitbarstingen in islamitische landen. Moeten de verbrandingen gestopt worden?
Ik meen wel. De vrijheid van meningsuiting is limitatief. Dit soort acties dienen verboden te worden. Blasfemie is in westerse landen toegestaan maar dient naar mijn mening limitatief te zijn. Inhoudelijke kritiek op een godsdienst is terecht toegestaan, maar het moedwillig zwaar beschadigen van gevoelens moet worden verboden.
De Deense spotprenten waren niet grappig. De moord op Paty is niet goed te praten. Maar de spotprenten waren bedoeld om te beschadigen. Idem Je Suis Charlie. De represailles waren verschrikkelijk, walgelijk en afkeurenswaardig. Boekverbrandingen moeten verboden worden. Wat heeft de film van Theo van Gogh opgeleverd? Moord. Walgelijk.
De boodschap is telkens: respecteer de ander in zijn/haar eigenheid. Probeer niet zijn/haar waardensysteem te veranderen. Het lukt je toch niet. En als je het toch probeert langs de harde weg, dan is het resultaat averechts en veelal verschrikkelijk. Niet doen.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten