14964142573 3113f27c0d c

-Michel Mulder- 'Het universeel basisinkomen'

Opiniesep 07 2022, 15:34
Het universeel basisinkomen, wie er nog niet van gehoord heeft die heeft zo ongeveer onder een Drentse hunebed gelegen.
Het basisprincipe van dit basisinkomen is het meest rechtvaardige wat je op 'inkomensbasis' kan creëren, en is - naar mijn mening - een absolute vrucht aan de boom van de universele mensenrechten. Je geeft hiermee iedere inwoner op deze planeet de gelegenheid om van een stukje ware vrijheid te genieten...... althans zoals het - zoals gezegd - in de basis bedoeld was.
Zoals het basisinkomen ooit is geïntroduceerd is het een tool voor de absolute vrijheid om je leven in te richten zoals jij dat wil, zonder overheidsbemoeienis zoals we in het uitkeringscircuit gewend zijn.
Wie tevreden is met een minimalistische levensstijl met daaraan gekoppeld veel vrijheid - lees: vrije tijd - die neemt genoegen met het basisinkomen. En wie voor zichzelf een luxueuzere levensstijl wenst die gaat naast dit basisinkomen nog werken.
Duidelijker en eerlijker kan je het niet krijgen.
Het idee voor een basisinkomen stamt al uit de 16e eeuw, waar het door Thomas More in utopia geschetst werd, maar is door de meeste overheden altijd tegengehouden als te kostbaar en onpraktisch om in te voeren...... omdat het op dat moment stond voor een uniek stuk vrijheid.
Of het basisinkomen te kostbaar is dat zal altijd een vraagteken blijven, want aan de hand van simpele cijfers is dit niet te berekenen.
Het wegvallen van allerlei uitkeringen, toeslagen en een groot deel van het - toch al te grote - ambtenarenapparaat, dat met de uitvoering en controle hiervan belast is zal al een zeer groot deel van de kosten compenseren.
Toch blijft er volgens de 'rekenmeesters' een groot gat zitten tussen wat dit wegvallen oplevert, en wat het basisinkomen daadwerkelijk kost. Maar dat is omdat ze - naar mijn mening - niet alle variabelen hebben meegenomen, in hun berekeningen.
Als je het overheidsapparaat van de uitkeringen en toeslagen, en de concentratiekamp-achtige controle daarop afschaft, levert dat niet enkel een positief saldo op in de daadwerkelijk kosten, maar ook een meeliftend positief saldo in de kosten van de gezondheidszorg omdat honderduizenden mensen niet meer de stress van het controle-apparaat ervaren, wat hun gezondheid, en de kosten van de gezondheidszorg ten goede komt.
Tevens verwacht ik dat mensen die én een basisinkomen krijgen, én daarnaast ook nog werken, meer gaan besteden, wat de economie - lees: belastinginkomsten - ten goede komt.
Of het nu wel of niet te betalen is, is tegenwoordig geen punt van zorg meer, dat is de hernieuwde belangstelling van de nieuwe wereldorde voor het gegeven basisinkomen.
Waar het basisinkomen dus is opgezet om de bevolking meer vrijheid en een menswaardig leven te geven, wordt het nu meer en meer gezien - naar een Chinees gedachtegoed - om juist via een basisinkomen de vrijheid en een menswaardig leven in te perken.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het basisinkomen is geen vies woord meer voor de mondiale overheden, omdat men er nu een instrument in ziet om de wereldbevolking te knechten, en volkomen afhankelijk te maken van de overheid.
Het basisinkomen zal enkel 'gegarandeerd' zijn als u zich gedraagt als een modelburger. Want elke vorm van oppositie, rebellie of woordelijk verzet zal leiden tot die zo befaamde little brittain uitspraak: computer says no. En daarmee kaapt de mondiale elite dit in de basis rechtvaardige systeem, om er een onrechtvaardig repressie-instrument van te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten