PaulCliteur

-Paul Cliteur- 'De flutidentiteit van KRO-NCRV wordt nu ingezet tegen een omroep met een echte identiteit (ON)'

Opiniesep 22 2022, 20:30
Onlangs las ik een hilarische roman van Jeroen Pen: De meest besproken man van Nederland (Uitgeverij Pluim, 2021). Het gaat over een omroep, geleid door baby boomers, die proberen een nieuwe identiteit in de markt te zetten. Een identiteit die niks is. Een flutidentiteit. Zoals zo vaak met dat door boeken denk je ook bij Pen: dit is fictie. Zo erg kan het niet zijn. Op de achterflap van het boek lees ik dat Pen heeft gewerkt bij KRO-NCRV. En ik dacht dus: nee, zo erg kan het toch niet zijn bij KRO-NCRV?
Maar dan lees ik nu een interview in NRC met directeur Peter Kuipers van omroep KRO-NCRV die zegt dat het tijd is voor “bestuurlijke moed”. Moed waartoe? Nou, om de omroep Ongehoord Nederland “per direct uit het bestel te zetten”. Hij is de eerste omroepdirecteur die zich zo uitspreekt, zegt NRC.
Wow, dat is nog eens moed zeg. Een ander van zijn zendtijd beroven zodat er meer overblijft voor jezelf. Met welk recht dan? Nou, de omroep heeft van Kuipers heeft een nieuwe identiteit. “Wie afstemt op de programma’s van deze fusieomroep kan zien: de omroep – met ruim 400.000 leden – heeft sinds begin september een nieuwe identiteit. Het logo – een cirkel opgebouwd uit drie kleuren – gaat gepaard met een nieuw verhaal.”
Enorm zeg, dat ken ik uit de roman van Pen. Een nieuw logo bedenken. In dit geval: een cirkel met drie kleuren. Twee jaar geleden had Kuipers in een moment van zelfreflectie zich nog afgevraagd: “waarom geeft de samenleving ons ieder jaar ruim 80 miljoen euro? Verdienen we dat eigenlijk wel?” Het was even spannend, maar gelukkig is Kuipers eruit gekomen. Hij heeft een nieuwe identiteit gevonden. “Uiteindelijk kwam Kuipers uit bij drie kernwoorden: de KRO-NCRV staat voor een wereld die eerlijker, groener en liever kan.”
Verdraaid, je moet er maar opkomen: 1. Eerlijker, 2. Groener, 3. Liever. De drie kleuren. Een remake van de honderd jaar oude christelijk-sociale traditie. Met de enigszins sceptische vraag van NRC of dit zijn leden wel iets zegt weet Kuipers wel raad: “Soms niet meteen, maar als ik hen vertel dat het ons om hun kinderen en kleinkinderen te doen is, dan altijd.”
Bij dat eerlijke, groene en lieve past natuurlijk ook moed om het kwaad af te wijzen. En dat zit bij ON. Toen presentator Blommestijn zich provocerend uitliet over “blancofobie” wist Kuipers het wel. Die zendtijd van ON kan je veel beter uitdelen aan zijn omroep met zijn kersverse identiteit. Eerlijker, groener en liever tenslotte.
Paul Cliteur is de co-auteur van: Dirk Verhofstadt in gesprek met Paul Cliteur: op zoek naar harmonie (2012).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten