945px Ronald Plasterk op Prinsjesdag 2014

Ronald Plasterk: ''D66 heeft zich schandelijk gedragen bij vertrek Rutte''

Opiniejul 14 2023, 14:00
Ronald Plasterk windt er geen doekjes om in zijn column in De Telegraaf: D66 heeft zich schandelijk gedragen rondom het afscheid van premier Rutte. Plasterk stelt verschillende vragen over het gedrag van D66 en plaatst grote vraagtekens bij de handelswijze van de partij.
Ten eerste vraagt Plasterk zich af of Sigrid Kaag als partijleider op de hoogte was van de discussies binnen D66 over het al dan niet direct wegsturen van Rutte als premier. Hij vindt het beneden alle peil dat vicepremier Kaag haar collega Rutte daar niet onmiddellijk over heeft geïnformeerd. Een fatsoenlijke en loyale collega zou dat volgens Plasterk altijd doen. Daarnaast vraagt hij zich af of het geloofwaardig is dat Rutte, met zijn politieke instinct, niet op de hoogte was van de gesprekken en de mogelijkheid dat hij maandag weggestuurd zou worden.
Volgens Plasterk lijkt het meest waarschijnlijke scenario dat Rutte in het weekend vernam dat er door toedoen van D66 een Kamermeerderheid zou kunnen ontstaan om hem weg te sturen, en dat dit mogelijk heeft meegespeeld bij zijn besluit om terug te komen op zijn aankondiging om te blijven. Als premier kan je het risico om op zo'n smadelijke manier weggejaagd te worden simpelweg niet nemen.
Hoe dan ook, Plasterk vindt dat D66 zich op een schandelijke manier heeft gedragen. Hoewel de precieze betrokkenheid van individuele D66-leden niet duidelijk is, benadrukt hij dat Kaag als partijleider verantwoordelijkheid draagt voor de acties van haar partij. Hij noemt het onfatsoenlijk dat een regeringspartij, nadat de regering collectief heeft besloten af te treden, overweegt om de premier, die jarenlang de wensen van D66 heeft gehonoreerd, als een hond weg te sturen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Plasterk gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat als het bericht over de interne D66-discussie waar is, ook fractievoorzitter Paternotte politiek Den Haag met grote schaamte zou moeten verlaten. Het gedrag van D66 tijdens het afscheid van Rutte zou volgens Plasterk het gesprek van de dag moeten zijn. Hij veroordeelt de partij en roept op tot politieke verantwoordelijkheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten