shutterstock 135134276

17-jarigen krijgen massaal brief over dienstplicht-registratie: 'Betekent niet dat je opeens wordt opgeroepen'

Politiekapr 23 2023, 18:00
17-jarige Nederlanders krijgen tegenwoordig een brief die we normaal gesproken niet meer kregen. Namelijk eentje waarin wordt aangekondigd dat de persoon in kwestie officieel ingeschreven is voor de militaire dienstplicht. De timing hiervan is opmerkelijk - en heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog in Oekraïne, vindt Sietske Bergsma. Hoewel dat ontkend wordt door de staat.
Hier is de hele brief. Defensie ligt er in uit dat de militaire dienstplicht niet is afgeschaft in ons land. "Die geldt voor iedereen tussen de 17 en 35 jaar, voor mannen en vrouwen. Het aanschrijven gaat automatisch en moet volgens de wet. Sinds 1 mei is 1997 is wel de opkomstplicht opgeschort. Dat betekent dat dienstplichtigen niet meer worden opgeroepen." 
Waarom bestaat die dienstplicht nog? "In uitzonderlijke situaties, zoals een dreigende oorlog, kunnen de regering en het parlement de opkomstplicht weer instellen. In dat geval worden de dienstplichtigen eerst opgeroepen voor een keuring. Als dan blijkt dat iemand geschikt is, volgt daarna een oproep voor de militaire dienst."
En dan komt het deel waarover Sietske Bergsma valt: "De oorlog in Oekraïne betekent niet dat je ineens wordt opgeroepen. Het laat wel zien hoe belangrijk het werk van defensie is. Het Nederlandse leger zorgt er samen met onze bondgenoten voor dat we in vrijheid, vrede, en veiligheid kunnen leven."
Die zin is apart. Heel apart, vindt Bergsma. "Dat je 'niet (n.b. vetgedrukt, onderstreept in de brief) ineens (!) wordt opgeroepen' betekent dus dat ze de opkomstplicht weer gaan invoeren," legt ze uit. Waarom zouden ze anders Oekraïne koppelen aan 'uitzonderlijke situaties' waar je voor kan worden opgeroepen?"
"De villein zit hem in die opvallende ontkenning, die ze ook weg hadden kunnen laten," gaat ze verder. "Zit al groots in hun hoofd."
Opvallend is daarbij, zegt Bergsma, dat zo'n brief qua tekst eerst door talloze mensen gelezen en goedgekeurd wordt. Dat "ineens" staat er dus "met een reden" in. "Niet ineens betekent in gewone mensentaal: op den duur."
Zo is het natuurlijk maar net. Deze inhoud is héél opvallend. FVD-leider Thierry Baudet bevestigt Bergsma's uitspraken dan ook: "Zo is het," schrijft hij op Twitter.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Inderdaad. Want als ze hier helemaal geen rekening mee hielden, dan zouden ze die zin niet eens in de brief zetten. Het is duidelijk dat hier wel degelijk rekening mee gehouden wordt - hoewel Bergsma even later in een andere tweet stelt dat ze niet denkt dat dit voor Oekraïne gaat gelden maar mogelijk voor een ander doel.
Daar ben ik veel minder zeker van. Volgens mij zijn ze wel degelijk bereid het voor Oekraïne te doen. Maar ja, dat moeten we maar accepteren, want Oekraïne is tegenwoordig onze belangrijkste 'bondgenoot.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten