30% van West-Afrikanen was slaaf: hoogleraar onthult schokkende cijfers

30% van West-Afrikanen was slaaf: hoogleraar onthult schokkende cijfers

In een belangrijke video spreekt Piet Emmer, emeritus hoogleraar, over de geschiedenis van de slavernij in West-Afrika. Volgens Emmer was ongeveer 30 procent van de bevolking in West-Afrika slaaf. Hoewel er wel slaven naar Europa en andere delen van de wereld werden verkocht, bleef verreweg de meeste van deze slaven in Afrika.

Emmer benadrukt dat de belangrijkste handel binnen Afrika de handel in slaven was. Dit betekent dat de Afrikanen zelf beslisten wie slaaf werd in Afrika. Sommigen werden gevangen genomen als oorlogsbuit, terwijl anderen werden verkocht door hun eigen familie of gemeenschap.

Hoewel Europese kolonisten ook een rol speelden bij de slavenhandel, was het belangrijkste deel hiervan intern. Emmer vermeldt ook dat er ook slaven naar Arabische landen werden verkocht, hoewel deze meestal vanuit Oost-Afrika werden geïmporteerd.

De geschiedenis van de slavernij in Afrika is ingewikkeld en gecompliceerd, en Emmer's video biedt een interessante blik op hoe deze praktijk binnen Afrika zelf functioneerde. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de slavernij in Afrika heeft bijgedragen aan de huidige socio-economische situatie van het continent, en hoe de geschiedenis van de slavernij ons kan helpen om beter te begrijpen hoe we vandaag de dag met rassenkwesties om kunnen gaan.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

En het is bovenal heel belangrijk om te benadrukken dat de slavernij geen 'witte' uitvinding was. Slavernij is een menselijke zonde die overal en altijd teruggevonden kan worden. Elk tijdperk kende slavernij; de afschaffing ervan is, ook bezien in de geschiedenis der mensheid, maar héél kort. Het grootste deel van de geschiedenis van de mensheid ging gepaard met slavernij - op elk continent, van Azië tot Afrika tot Amerika tot Europa.

Zal Sylvana Simons dit beseffen?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer