Screen Shot 2022 10 22 at 115428

Alarmbellen rinkelen: VWS blijft lak hebben aan regels en rechtsstaat

Politiekmei 11 2023, 13:00
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft zichzelf weer overtroffen in incompetentie en wanbeleid. Alsof het schenden van de aanbestedingswet vorig jaar niet erg genoeg was, blijkt nu dat ze opnieuw op grote schaal de regels hebben overtreden. Deze keer gaat het om maar liefst 350 miljoen euro aan onrechtmatige inkopen meldt Follow The Money. Is er dan geen enkele controle op deze instellingen? Waar is de verantwoordelijkheid gebleven?
Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt uit een interim-rapport van de Auditdienst Rijk, de overheidsaccountant, dat de juistheid van facturen ter waarde van honderden miljoenen euro's niet eens kan worden vastgesteld. Hoe is het mogelijk dat een ministerie, dat verantwoordelijk is voor het welzijn van de burgers, zo'n flagrante minachting toont voor het geld van de belastingbetaler? Waar is de transparantie en verantwoording gebleven die we zo hard nodig hebben?
Het meest verontrustende is dat ondanks eerdere waarschuwingen fraudepreventie nog steeds op een laag pitje staat. Het lijkt erop dat het ministerie geen enkele les heeft geleerd van eerdere schandalen en blunders. Ze blijven doorgaan met het verspillen van publieke middelen en negeren de fundamentele regels en uitgangspunten van de rechtsstaat. Dit is simpelweg onaanvaardbaar.
Wat nog schokkender is, is dat dit niet de eerste keer is dat het Ministerie van Volksgezondheid op deze manier faalt. In 2020 en 2021 gebeurde hetzelfde, maar toen ging het zelfs om miljarden euro's. Hoe lang moeten we nog toezien hoe ons belastinggeld op zo'n roekeloze en nonchalante manier wordt verspild?
Nederland is onlangs zelfs als slechtste land uit de bus gekomen in een rapport over de besteding van openbaar geld in Europa. We zijn het minst transparant als het gaat om de verantwoording van publieke middelen. Dit is een schande voor ons land en een klap in het gezicht van elke hardwerkende burger die zijn belastingen netjes betaalt.
Er moeten drastische maatregelen worden genomen om deze situatie recht te zetten. Het Ministerie van Volksgezondheid moet ter verantwoording worden geroepen en er moet een grondig onderzoek komen naar het wanbeheer en de corruptie binnen deze instelling. Het is tijd voor een totale herziening van de werkwijze en de cultuur binnen dit ministerie.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De belastingbetalers verdienen beter. We verdienen een overheid die verantwoordelijkheid neemt voor haar acties en zorgvuldig omgaat met ons geld. Het wordt tijd dat er koppen rollen en dat er harde maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat dit wanbeheer niet langer kan voortduren. Het wordt tijd om afscheid te nemen van de Rutte kliek. De houdbaarheidsdatum van VWS minister Ernst Kuipers lijkt al verstreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten