dilan yesilgoz de balie 2022

Arnhemse burgemeester ondermijnt beleid minister Yesilgöz: Religieuze symbolen toegestaan bij handhavers

Politiekdec 17 2023, 15:00
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft aangekondigd dat handhavers voortaan openlijk religieuze symbolen mogen dragen bij hun uniform, zoals hoofddoeken, keppels of tulbanden. Deze opmerkelijke beslissing gaat in tegen de wensen van minister Yesilgöz en de Tweede Kamer, wat vragen oproept over de scheiding van religie en publieke dienstverlening.
In een brief aan de gemeenteraad benadrukt Marcouch dat deze stap een erkenning is van de identiteit van de handhavers. Volgens hem hoeven zij niet afstand te doen van hun religieuze kenmerken tijdens het uitoefenen van hun beroep. Deze benadering staat echter haaks op het beleid van de minister, die expliciet religieuze symbolen bij politieagenten heeft verboden.
De beslissing van Marcouch heeft kritiek opgeroepen, met name vanwege het feit dat het direct in strijd is met het nationale beleid. Minister Yesilgöz heeft religieuze symbolen bij politieagenten verboden, hoewel boa's formeel gezien niet onder dit verbod vallen. Desondanks gebruikt Arnhem deze marge om af te wijken van het landelijke beleid, een praktijk die ook in Tilburg wordt gevolgd waar hoofddoekjes al zijn toegestaan.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De Nederlandse Boa Bond heeft zich ook laten horen en heeft laten weten zich niet te kunnen vinden in het besluit van de Arnhemse burgemeester. De bond schrijft op X dat ze tegen religieuze uitingen zijn in het uniform. “We kennen een principiële scheiding van kerk en staat. De schijn van ‘niet-neutraal-zijn’ moet worden vermeden.”
Het is een opmerkelijke situatie waarbij lokale bestuurders nu massaal ingaan tegen het beleid uit Den Haag. Dit lijkt bijna een voorbode te zijn voor nog meer polarisatie wanneer er mogelijk straks beleid moet worden uitgevoerd als de PVV in een kabinet treedt. Het kan niet zo zijn dat de PvdA-burgemeesters het landelijke beleid ondermijnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten