Baudet rekent af met het kartel: Bestuurlijke top sluit bewust andersdenkenden buiten

Politiek23 mei , 8:00
Tijdens een debat in de Tweede Kamer heeft Thierry Baudet opnieuw de zachte onderbuik van het Nederlandse bestuur blootgelegd: de gesloten kring van bestuurders, beleidsmakers, ambtenaren en mediafiguren die in de praktijk de dienst uitmaken in dit land. Baudet sprak niet alleen over benoemingen of poppetjes, maar over een systeem – een kliek die onderling baantjes verdeelt, elkaars wereldbeeld bevestigt, en alle kritiek daarbuiten bestempelt als “extreem”, “gevaarlijk” of “onwenselijk”.
Volgens Baudet gaat het niet slechts om individuele voorkeuren of logische netwerken. Het probleem zit veel dieper. De bestuurlijke elite, zoals hij die aanduidt, deelt een wereldbeeld dat lijnrecht tegenover dat van grote delen van de bevolking staat. En juist díé afstand verklaart volgens hem het tanende vertrouwen in de politiek.

Een gesloten bestuurslaag

Wat Baudet in zijn bijdrage duidelijk maakt, is dat Nederland in toenemende mate wordt geregeerd door mensen die ideologisch gezien één richting op denken. Of het nu gaat om migratie, klimaatbeleid, Europese integratie of coronamaatregelen – dezelfde overtuigingen worden keer op keer herhaald binnen instituties, ministeries, media en adviesraden. En wie daar tegenin gaat, komt er simpelweg niet tussen.
De machtsstructuur in Den Haag en daaromheen is in zijn ogen dus niet democratisch, maar kartelmatig opgebouwd: de toegang tot invloed wordt bepaald door conformiteit, niet door verdienste of representatie. En dat is problematisch voor elke gezonde democratie.

Geen toeval, maar bewust uitsluiten

Baudet wijst er al jaren op dat deze elite niet alleen dominant is, maar ook actief alternatieve visies buiten sluit. Niet omdat ze niet zouden bestaan, maar omdat ze als bedreiging worden gezien. De bestuurlijke top heeft zichzelf zó ingericht dat afwijkende meningen structureel worden genegeerd, gemarginaliseerd of geframed.
Die ideologische geslotenheid is volgens hem niet het gevolg van toeval, maar van een bewust gecreëerde zelfversterkende structuur, waarin netwerken elkaar in stand houden. En zolang dat niet verandert, is het volgens FVD onmogelijk om via de normale democratische weg tot echte koersverandering te komen.

Het gevolg: verlies van vertrouwen in politiek en media

Dat alles heeft volgens Baudet geleid tot een diepe kloof tussen bestuur en bevolking. Burgers zien dat verkiezingen weinig veranderen, dat coalities steeds dezelfde koers varen, en dat media eerder fungeren als doorgeefluik van beleid dan als kritische waakhond. En dat voedt het wantrouwen – terecht.
Wat hem betreft is de enige weg vooruit dan ook het openbreken van deze gesloten structuur. Niet door één ambtenaar te vervangen door een ander, maar door fundamenteel ruimte te maken voor nieuwe ideeën, nieuwe mensen en echte oppositie.

Forum voor Democratie blijft hameren op het kartelprobleem

Sinds de oprichting maakt FVD het bestrijden van het partijkartel tot haar politieke kernmissie. Niet alleen in de Kamer, maar ook in het publieke debat, de media en het onderwijs. En dat blijft nodig, stelt de partij, zolang de bestuurlijke elite niet bereid is werkelijk andersdenkenden toe te laten.
Het Kameroptreden van Baudet laat opnieuw zien dat deze analyse nog altijd scherp staat. De vraag is of de rest van het parlement de ernst ervan inziet – of liever blijft meedraaien in het raderwerk van het kartel.
Steun het vrije woord, steun het onafhankelijke geluid. 💳 Doneer via BackMe 📨 Of per bankoverschrijving: NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media o.v.v. 'Donatie DDS'
Zolang zij onderling de macht verdelen, blijven wij die zichtbaar maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten