39446781080 82d7c1ac3c c

BVNL stelt Kamervragen over restauratie grafmonument Piet Hein: "Het Rijk moet bijlappen als eerbetoon aan nationale held"

Politiekjun 12 2023, 13:00
Het grafmonument van Piet Hein in de Oude Kerk in Delft heeft ernstige schade opgelopen door verkleuringen en scheuren als gevolg van het binnendringen van zout in de natuurstenen. Een grootschalige restauratie is noodzakelijk om het monument te herstellen. Hoewel de kerk al een subsidie van ruim 380.000 euro heeft ontvangen van de provincie Zuid-Holland, is er nog extra geld nodig. BVNL (Belang van Nederland) pleit ervoor dat het Rijk bijlapt om het grafmonument van deze nationale held te restaureren.
Het monumentale praalgraf van Piet Hein staat al sinds 1638 in de Oude Kerk en is in het verleden al meerdere keren gerestaureerd. Echter, pas recentelijk is de oorzaak van de schade vastgesteld. Wybren van Haga, Tweede Kamerlid van BVNL, wijst op het belang van Piet Hein voor Nederland en benadrukt dat het Rijk de restauratie van het grafmonument moet ondersteunen. Piet Hein, die in opdracht van de West-Indische Compagnie (WIC) de Spaanse Zilvervloot in 1628 veroverde, heeft Nederland destijds miljoenen guldens opgeleverd. Het grafmonument zelf bevat niet het lichaam van Piet Hein, aangezien hij elders in de Oude Kerk begraven ligt.
BVNL staat positief tegenover het idee dat de kerk, na de restauratie van het monument, ook aandacht wil besteden aan de rol van Piet Hein in het slavernijverleden. Echter, zij benadrukken dat de heldenstatus van Piet Hein behouden moet blijven en dat men de gebeurtenissen moet blijven zien in de context van die tijd. "Helden moeten we koesteren. Piet Hein is één van de personen geweest die ons land, naast onafhankelijkheid, ook een Gouden Eeuw, met de behorende rijkdom en welvaart, heeft bezorgd," aldus BVNL.
In de Kamervragen aan de minister van monumenten vraagt Wybren van Haga om bevestiging van diens bekendheid met de restauratie van het grafmonument van Piet Hein. Daarnaast wil hij weten of de minister het eens is met de visie dat Piet Hein een nationale held is die heeft bijgedragen aan de onafhankelijkheid van Nederland en aan de welvaart van de Gouden Eeuw. Ook vraagt Van Haga of de minister bereid is om financieel bij te dragen aan de restauratie van het grafmonument van deze nationale held.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
De discussie over de restauratie van het grafmonument van Piet Hein en zijn rol in de geschiedenis van Nederland blijft voortduren. Het is nu aan de betrokken partijen en de minister om te reageren op deze vragen en een besluit te nemen over de toekomst van het monument en het eerbetoon aan deze nationale held.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten