shutterstock 113948110

Nieuwe regeling stikstofneerslag: Boeren als zondebok aangewezen voor 2500 mol op gevoelige natuur

Politiekjun 12 2023, 14:00
Boeren in Nederland hebben vanaf maandag te maken met een nieuwe regeling die bepaalt of zij worden bestempeld als 'piekbelasters'. Volgens deze regeling worden boeren als zodanig beschouwd als hun bedrijf jaarlijks 2500 mol stikstofneerslag veroorzaakt op gevoelige natuurgebieden, binnen een straal van 25 kilometer van hun bedrijf. Een 'mol' is een eenheid om het gewicht van neerslagdeeltjes te berekenen. Vanaf maandag kunnen boeren online controleren of hun bedrijf onder deze regeling valt. Indien dit het geval is, kunnen zij aanspraak maken op een volgens stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) "woest aantrekkelijke" uitkoopregeling. Boeren kunnen hun bedrijf dan verkopen voor 120 procent van de waarde. Deze regeling is beschikbaar vanaf 3 juli en sluit begin april volgend jaar schrijft de Telegraaf.
Echter, Forum voor Democratie (FVD) is uiterst kritisch over deze uitkoopregeling en beschuldigt het kabinet van chantage. FVD stelt op Twitter: "De uitkoop van boeren, waarvoor miljarden aan belastinggeld zijn gereserveerd, gaat van start. Het kabinet stelt een ultimatum: maken de boeren geen gebruik van de regeling, dan volgt onteigening. Ordinaire chantage. FVD blijft onze boeren steunen."
BVNL laat DDS weten bij hun standpunt te blijven: ''De stikstofdwaling is een bureaucratisch probleem dat gecreëerd is door atechnische politici. Stikstofoxide en ammoniak is voedsel voor de bodem en het is niet nodig om hiervoor boeren uit te kopen met belastinggeld.''
Deze nieuwe regeling werpt de boeren opnieuw in de rol van zondebok, waarbij zij verantwoordelijk worden gehouden voor de stikstofneerslag op gevoelige natuur. Het is opmerkelijk dat boeren worden geconfronteerd met een strikte grens van 2500 mol stikstofneerslag, zonder voldoende wetenschappelijke onderbouwing over de daadwerkelijke impact op de natuur. Bovendien wordt de regeling enkel toegepast binnen een straal van 25 kilometer van het bedrijf, wat suggereert dat boeren de enige verantwoordelijken zijn voor de stikstofproblematiek.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
De uitkoopregeling, die door de stikstofminister als "woest aantrekkelijk" wordt bestempeld, lijkt eerder op een chantagepoging dan op een eerlijke oplossing. Het feit dat het kabinet dreigt met onteigening als boeren geen gebruik maken van de regeling, getuigt van een gebrek aan respect voor de rechten en belangen van de boeren. Bovendien is het onacceptabel dat belastinggeld in miljardenbedragen wordt gereserveerd voor deze uitkoopregeling, terwijl de regering onvoldoende investeert in andere oplossingen die de boeren in staat stellen om duurzaam te blijven ondernemen.
BBB en PVV zijn ook om een reactie gevraagd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten