8694599197 41ce86d4eb c

Crisisberaad: alle twaalf provincies eisen opheldering over stikstofaanpak van kabinet

Politiekmei 17 2022, 16:09
Er is een crisisberaad ingelast over de stikstofaanpak van het kabinet. Provincies zouden zelf plannen moeten maken voor een 'gebiedsgerichte aanpak' voor het terugdringen van stikstofuitstoot, maar verliezen de ene na de andere rechtszaak.
In alle twaalf provincies heerst de vrees dat komende maanden diverse vergunningen voor woningbouw-, landbouw-, luchtvaart- en infrastructuurprojecten zullen sneuvelen bij rechtbanken. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) wil graag uniforme regels, maar provincies lijken te denken dat het een 'one size fits none'-scenario wordt, meldt De Telegraaf.
Het stikstofbeleid lijkt haast wel te zijn opgezet om op alle mogelijke manieren te falen. Er zijn al miljarden euro's voor beschikbaar gesteld, maar door de rekenmodellen en de wet- en regelgeving loopt praktisch alles spaak.
Zo'n beetje iedere sector die met stikstofuitstoot te maken heeft moet straks op de een of andere manier een bijdrage gaan leveren aan de stikstofreductie, maar niemand weet dus nog hoe. De druk om beslissingen te nemen neemt toe en provincies moeten bepaalde bedrijven (boeren natuurlijk) het slechte nieuws gaan brengen. En reken maar dat de meeste klappen bij de boeren zullen vallen, want als haast geen enkel project meer door kan gaan, dan eisen vertegenwoordigers van die sectoren vanzelf wel dat boeren worden uitgekocht of gewoon direct worden onteigend.
Het probleem voor het kabinet is echter dat ze zichzelf behoorlijk in de voet hebben geschoten met dit idiote beleid, waardoor ze zelf niet snel tot actie over kunnen gaan. Maar het grote voordeel voor hen is wel dat zodra de regels en het beleid eindelijk duidelijk zijn, de provinciebestuurders alle haat over zich heen krijgen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En met een beetje pech zijn het ook nog eens nieuwe provinciebestuurders die dit moeten uitvoeren, want de huidige provinciebestuurders zullen binnenkort (dus ruim voor de Provinciale Statenverkiezingen) samen met de minister gaan bekokstoven hoe het beleid er uiteindelijk uit zal komen te zien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten