6709504391 a4be3f0685 c

Projectontwikkelaars slaan alarm om stikstofonzin: 'Geen nieuwe woningen leidt tot maatschappelijke onrust'

Politiekmei 09 2022, 15:00
Neprom, de vereniging voor projectontwikkelaars, heeft een brandbrief gestuurd naar stikstofminister Van der Wal. Het bouwen van nieuwe woningen en wegen is al lastig, maar dreigt nu volledig stil komen te liggen door nieuwe uitspraken van de rechter. Verandert er niet snel iets, dan is maatschappelijke onrust en chaos het uiteindelijke gevolg.
Het verzonnen stikstofprobleem zorgt al zeker drie jaar voor problemen die vooral juridisch en bureaucratisch van aard zijn. Voor alles wat ook maar enigszins stikstof uitstoot moet er ergens iets gecompenseerd worden en dat zorgt nu voor economische stilstand.
Het Rijk en de verantwoordelijke ministeries probeerden in het verleden vooral de maximumsnelheid voor auto's op snelwegen omlaag te brengen en op die manier de stikstofuitstoot voor nieuwbouw en de aanleg van nieuwe wegen te compenseren, maar dat mag dus niet meer (en was vaak al onvoldoende).
Gebrek aan deskundig personeel bij de overheid en verschillen in aanpak per provincie en per project, leiden ertoe dat projectontwikkelaars bijna niets meer aandurven. Niemand zit erop te wachten dat het project ineens stil komt te liggen omdat er ergens toch nét iets teveel stikstof werd geregistreerd.
Maar het gaat hier vooral om het beschermen van Natura2000-gebieden, waar Nederland er belachelijk veel van heeft aangewezen. Projectontwikkelaars van Neprom wijzen dan ook op de bedrijven (meestal boeren) en hun stikstofuitstoot. Wil men de uitstoot echt drastisch reduceren zodat er weer gebouwd kan worden, dan moeten de boeren op het hakblok.
En zo wordt het doel van het stikstofbeleid nog maar weer eens pijnlijk duidelijk, want het kabinet heeft nu weer een felle voorstander gecreëerd van het wegpesten van boeren. Projectontwikkelaars wijzen op het reële risico van maatschappelijke onrust als er niet snel wordt gebouwd, dus dan moeten de boeren maar weg. Heel laf eigenlijk, want ze onderkennen in dit Telegraaf-artikel zelf ook wel dat het stikstofbeleid veel te streng wordt gehandhaafd.
Maar ja, zij zien ook wel in dat ons kabinet niet af wil wijken van het stikstofbeleid en geen uitzonderingen meer wil maken voor de projectontwikkelaars, vooral niet nu er 100.000 woningen per jaar bij moeten worden gebouwd. Dat komt dan weer deels doordat ze het immigratiebeleid óók niet aan willen passen en dat komt de projectontwikkelaars wel weer goed uit. Nu alleen nog even de landbouwgrond rondom Natura2000-gebieden goedkoop op de kop tikken en dan wordt dit hele land in rap tempo verstedelijkt. Lekker geld verdienen en de effecten op de leefbaarheid en maatschappij zien we later wel weer!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten