Het kabinet Rutte/Kaag moet bedelen voor financiële steun

Het kabinet Rutte/Kaag moet bedelen voor financiële steun

Kaag en Rutte op werkbezoek. Bron: MinBuza / Flickr (Creative Commons).

Rutte (VVD) en Kaag (D66) gaan de komende dagen bedelen voor financiële steun bij de oppositie. Dit is een mooie lakmoesproef. We kunnen dan als kiezer zien welke partijen hun rug rechthouden.

Veel fractievoorzitters hebben al laten weten weinig trek te hebben in gesprekken in de achterkamertjes. Het wil nog steeds niet echt vlotten met de nieuwe bestuurscultuur blijkt maar weer. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie, maar ook door onverwachte tegenvallers zoals de miljardencompensatie van spaarders zijn er veel gaten ontstaan in de begroting die weer gedicht moeten worden.

Geert Wilders (PVV), Lilian Marijnissen (SP), Esther Ouwehand (PvdD) en Kamerlid Pieter Omtzigt geven aan dat ze liever in debat gaan met het kabinet over financiële steun. Dit in alle openheid zoals het hoort in een goede functionerende democratie. Geert Wilders zegt daar het volgende over vandaag in de Telegraaf; ''Koffie kunnen ze krijgen, want we zijn een beleefde partij. Maar lang zal het gesprek niet duren, want dit hoort in een openbaar Kamerdebat plaats te vinden en niet in de achterkamertjes.”

Rutte en Kaag denken bij de PvdA, GL en JA21 steun te vinden. Kijk dat de kartelpartijen PvdA en GL dit kabinet waarschijnlijk gaan steunen zal niemand hier verbazen. Er is ook een grote kans dat Rutte en Kaag gaan aankloppen bij de ''grote gedoger'', de SGP, de mannenbroeders zonder ruggengraat als het er echt op aankomt.

Dit wordt de lakmoesproef voor JA21 als zij er niet voor zorgen dat de uitgaven voor de klimaat- en stikstofplannen flink omlaag gaan dan kan men JA21 voortaan met recht omschrijven als VVD light. Een goede Fortuynistische partij (JA21 ziet zichzelf als de erfgenaam van het gedachtegoed van Pim Fortuyn) zorgt dat de uitgaven voor klimaat alleen nog worden besteed aan klimaatadaptatie. Het klimaat is namelijk geen thermostaat waar men aan kan draaien zodat het kouder wordt. Het stikstofprobleem is een papierenprobleem dat moet gewoon van tafel. „JA21 wil de koppeling van de AOW aan het minimumloon veiligstellen, we willen gas boren in Groningen, het asielbeleid moet op de schop, het overbodige stikstoffonds hoeft er voor ons niet te komen en de compensatie van spaarders is een must.”, laat fractievoorzitter Joost Eerdmans vandaag aan de Telegraaf weten.

Wybren van Haga (BVNL) is ook erg duidelijk tegen de wakkere krant van Nederland; ''De kosten van die fondsen zijn gigantisch, het rendement is negatief en het resultaat is dramatisch.” Caroline van der Plas (BBB) en Omtzigt willen dat de klimaat- en stikstoffondsen worden verkleind. De kans is natuurlijk niet groot dat er gesneden gaat geworden in de ziekelijke klimaat- en stikstofobsessie van D66. Wanneer men de belastingen voor bedrijven gaat verhogen komt de rekening automatisch bij de burger te liggen. Voor het laatste lijkt de coalitie te kiezen en dan is de burger weer de Sjaak.

Lees meer over:
oppositie Rutte Kaag Voorjaarsnota

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties