geert wilders 9o1a6642 63ff99efcb31c 647af605ddafc

De formatie gaat door! Wilders, Van der Plas, Omtzigt en Yesilgöz praten verder op landgoed Hilversum

Politiekjan 09, 11:30
Vandaag is een nieuwe formatiedag! De dames en heren van de geplande coalitie zijn terug van het kerstreces. Wat dat betekent? Ze gaan onderhandelen. Opnieuw. Wilders heeft een paar voorgestelde wetten teruggetrokken, en nu gaan ze meer de diepte in. Maar er is nog steeds één klein probleem: de VVD blijf volhouden dat ze alleen wil gedogen.
Volgens De Telegraaf is er voor het kerstreces echt wel wat voortgang geboekt. Geert Wilders' beslissing om drie controversiële maar oude PVV-wetsvoorstellen terug te trekken - ze waren ingediend in 2017-2019 - komt daaruit voort. Het is een handreiking aan de partijen waar de PVV mee onderhandelt - maar ook een praktische stap op weg naar een mogelijk kabinet Wilders I.
Fractievoorzitters Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas en hun secondanten Fleur Agema (PVV), Sophie Hermans (VVD), Eddy van Hijum (NSC) en – afwisselend – Mona Keijzer en Henk Vermeer (BBB) zijn vanochtend bij elkaar gekomen voor de tweede fase van de gesprekken. Die fase gaat in principe nog steeds over vragen als 'hoe gaan we om met de Grondwet?' Maar ook andere onderwerpen komen aan bod - onderwerpen die al directer gelieerd zijn aan het daadwerkelijke formeren van een nieuwe coalitie.
Toch is er nog steeds iets van een probleem. De VVD blijft volhouden dat ze niet direct wil meeregeren. Ja, de liberalen willen een coalitie geleid door de PVV gedogen - en dus wel wát samenwerken - maar een echte officiële coalitie instappen met Wilders? Dat ziet Yesilgöz nog steeds niet zitten. Zégt ze, tenminste.
Dat is vervelend, want zo'n gedoogcoalitie lijkt niet heel waarschijnlijk. NSC wil namelijk niet regeren als de VVD alleen maar gedoogt. Met andere woorden, als Yesilgöz blijft vasthouden aan haar gedoogplan, dan zouden alleen PVV en BBB écht willen regeren. VVD en NSC zouden dan mogelijk gedogen. Dat is natuurlijk bepaald niet stabiel.
Maar wacht, er is meer! Want BBB heeft al laten weten dat, hoewel de partij graag regeert, ze dat niet wil doen als ze de enige partij is die officieel deel uitmaakt van de coalitie met de PVV. Als NSC en VVD samen gedogen wil BBB dus niet regeren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS willen we ervoor zorgen dat er heel wat verandert. En dat kan alleen met een echte, pro-Nederlandse coalitie. Alle andere media willen zo'n coalitie voorkomen. Wij niet. Steun jij dat doel? Steun óns dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons zo'n coalitie mogelijk te maken!
Wat dit betekent? Het is nog lang niet in kannen en kruiken. Geert Wilders en Fleur Agema staan nog altijd voor een heel zware opdracht. De oude kartelpartijen (NSC is natuurlijk gewoon het CDA 2.0, dus het is volstrekt belachelijk om net te doen alsof NSC een echte nieuwe partij is) blijven goedkope politieke spelletjes spelen.
Daarom is het belangrijker dan ooit dat we er bovenop blijven zitten. VVD én NSC moeten gedwongen worden om deze coalitie wél aan te gaan. Ze kunnen zich er niet van afmaken met een "we willen wel gedogen."
Nee, nee, nee. Er moet geregeerd worden. En snel een beetje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten