mark rutte minister president 9o1a6967

De wonderbaarlijke overlevingskunst van Rutte: Nederland staat in brand, maar het kabinet blijft onverwoestbaar overeind

Politiekapr 03 2023, 19:00
Ah, wat een heerlijke dag voor de Nederlandse politiek! Terwijl het land schudt op zijn grondvesten na de electorale aardverschuiving van de Provinciale Statenverkiezingen, wordt er vrolijk gespeculeerd over het voortbestaan van het kabinet-Rutte IV. Maar geen zorgen, beste lezers, onze Teflon-premier blijft ongeschonden en ons land wordt – uiteraard – steeds verder afgebroken.
Johan van Merriënboer van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis ziet breedgedragen onvrede en enorme problemen die opgelost moeten worden, maar hij is er van overtuigd dat dit kabinet zal overleven. Dat zegt hij tegen RTL Nieuws, dat een heel artikel heeft gewijd aan Rutte's ongelooflijke negen levens.
Tja, waarom zouden we ons zorgen maken over zoiets triviaals als een kinderopvangtoeslagaffaire, stikstofcrisis of politieke chaos, als de geschiedenis ons leert dat kabinetten altijd overleven?
In een ironische wending haalde de BBB een monsterzege tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Het kabinet-Rutte IV kreeg rake klappen, maar laat dat nou net zijn specialiteit zijn: overleven. En terwijl het land snakt naar oplossingen voor de enorme problemen waar we mee kampen, blijft Rutte de meester in het toveren van konijnen uit hoge hoeden.
Want laten we eerlijk zijn, wat is een betere manier om een land te besturen dan door te focussen op de onderlinge sfeer in het kabinet? Volgens oud-VVD spindoctor Henri Kruithof is dit immers het belangrijkste ingrediënt voor een kabinet om in zware tijden te overleven. Als de sfeer goed is, dan kunnen we met een gerust hart toekijken hoe ons land verder afbrokkelt.
Dus laten we vooral de goede onderlinge verhoudingen koesteren en ons niet druk maken over de problemen die Nederland daadwerkelijk plagen. Angst voor chaos en onbestuurbaarheid van het land houdt de coalitiepartijen immers bij elkaar. En wat is er nu belangrijker dan het in stand houden van een kabinet dat als een rots in de branding staat, terwijl het land langzaam maar zeker zinkt?
Zoals SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint het zo mooi verwoordt: "Politiek op te lossen ja. Weg te schuiven in een halfslachtig onderzoekje. Hey daar is Johan Remkes weer. Maar in de werkelijkheid buiten de Haagse bubbel is er geen probleem opgelost."

Politiek op te lossen ja. Weg te schuiven in een halfslachtig onderzoekje. Hey daar is Johan Remkes weer. Maar in de werkelijkheid buiten de Haagse bubbel is er geen probleem opgelost.

RTL Nieuws
RTL Nieuws
@RTLnieuws

"Rutte heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een meester is om via allerlei handigheidjes grote crisissen op te lossen." rtlnieuws.nl/nieuws/politie…

293
Reply
Het moge duidelijk zijn dat het kabinet-Rutte IV de kunst van het overleven tot in de puntjes beheerst. Laten we met z'n allen genieten van deze politieke trapeze-act, terwijl we toekijken hoe Nederland steeds verder afbrokkelt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten