screen shot 2022 04 13 at 20

Democratie in actie! FVD organiseert 13 mei Lagerhuisdebat over referendumwet

Politiekapr 29 2022, 12:29
Het is ongelooflijk, maar er is in Nederland zowaar één politieke partij die het democratische proces serieus neemt. Het gaat, hoe kan het ook anders, om FVD. Natuurlijk. Want de partij laat weten dat er op 13 mei een debat wordt gehouden over de vraag of FVD nou voor of tégen de nieuwe referendumwet moet stemmen. Na dat debat komt er dan nog een ledenraadpleging.
Vragen naar de mening van je kiezers? Ongelooflijk! Wat zeg ik, in Nederland anno 2022 is dat ronduit revolutionair, al helemaal omdat Thierry Baudet al heeft laten weten de uitslag te zullen respecteren van de ledenraadpleging die dan volgt op het debat.
Maar FVD doet het dus tóch.
"Is een gemankeerd referendum beter dan helemaal geen referendum?" schrijft FVD op Telegram. "We laten onze leden beslissen. FVD organiseert op 13 mei een Lagerhuisdebat over de nieuwe referendumwet. Als je lid bent, kan je daarbij zijn! Meld je aan als deelnemer of toeschouwer via fvd.nl/referendum!"

Baudet: een nutteloze referendumwet

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe referendumwet - onder meer gepusht door de SP en sommige D66'ers - legde Baudet uit dat het allemaal één grote fopspeen is. "Een democratische illusie," noemde de FVD-voorman het. 
Zijn redenering was heel helder: bij een normale opkomst (voor een referendum) zou 130% (ja, honderddertig procent) van de stemmers tegen een voorstel moeten stemmen om het daadwerkelijk tegen te houden. Het is alleen ietwat mogelijk om wetsvoorstellen af te schieten als de opkomst te vergelijken is met die van Tweede Kamerverkiezingen. Let wel, als je kijkt naar Zwitserland zie je dat een gewone referendumopkomst rond de 30 procent ligt.
Natuurlijk is dat precies de strategie hierachter. Je geeft het volk een referendum in name only, en als ze dan klagen dat ze geen inspraak hebben zeg je: 'Organiseer dan een effectieve referendumcampagne! Dit ligt aan jezelf hoor!' En zo kan je met alles wegkomen. Denk je.

Stemmen, stemmen, stemmen

Maar goed, omdat FVD natuurlijk wel een partij is die altijd pal staat voor het referendum wil Baudet het wél voorleggen aan de eigen partijleden. Zijn standpunt is duidelijk, maar hij zegt ook: jongens, beste leden, dit is aan jullie. Is een referendum beter dan géén referendum, of staan we pal voor onze principes en eisen we een referendum dat zowaar een verschil kan maken?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het moge duidelijk zijn waar ik sta: een referendum dat in werkelijkheid niet gebruikt kan worden om daadwerkelijk een door de staat gewenst plan tegen te houden ís geen referendum. Punt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten