9466177234 fd88b16ee3 c

Den Haag woest vanwege uitstel dure renovatie Binnenhof: 'De Jonge heeft omgekeerde vloek van Midas: alles dat hij aanraakt verandert in puin'

Politiekmrt 06 2023, 14:00
In Den Haag is met ontsteltenis gereageerd op het nieuws dat de renovatie van het Binnenhof veel meer geld gaat kosten dan begroot en ook nog eens jaren langer gaat duren dan gepland. Zo zegt BVNL dat het project duidelijk "een brevet van onvermogen" is. "Hugo de Jonge is verantwoordelijk voor deze puinhoop," zegt Wybren van Haga. FVD denkt daar net zo over. "Nederland wordt bestuurt door incompetente figuren," zegt Thierry Baudet tegen DDS.
Zaterdag werd bekend dat het niet goed gaat met de renovatie van het Binnenhof. De geraamde kosten bedroegen oorspronkelijk nog geen 500 miljoen euro, maar nu hebben we het over al bijna 750 miljoen. Volgens ingewijden is de kous daarmee nog lang niet af. Deze kosten zullen vrijwel zeker blijven stijgen. Oh ja, en het project heeft ook nog eens een vertraging opgelopen van een paar jaar
In Den Haag is hier met ontsteltenis op gereageerd. Meerdere partijen zeggen tegen De Dagelijkse Standaard dat dit in hun ogen voor de zoveelste keer bewijst dat het kabinet bestaat uit mensen die heel goed zijn in het verwerven van macht, maar die verder heel weinig kunnen.
"Je ziet steeds weer in Nederland dat als de overheid een project plant, alles in de soep loopt," zegt Thierry Baudet van Forum voor Democratie tegen De Dagelijkse Standaard. "Projecten vallen steevast duurder uit dan geraamd en duren jaren langer om te verwezenlijken."
"De reden is simpel: Nederland wordt bestuurd door incompetente figuren," gaat hij verder. "Onze bestuurders, zoals Hugo de Jonge (die hiervoor verantwoordelijk is), kunnen werkelijk he-le-maal niets. In de Griekse mythes is er het verhaal van koning Midas. Alles dat hij aanraakte veranderde in goud. De Jonge en zijn mede-bestuurders hebben precies de omgekeerde vloek: alles dat zij aanraken verandert in een rotzooi."
BVNL-leider Wybren van Haga laat weten aan DDS dat deze hele affaire "een brevet van onvermogen" is. "Hugo de Jonge is verantwoordelijk en het blijkt een totale puinhoop te zijn," zegt hij." Samen met Richard de Mos (Hart voor Den Haag) heeft hij ook al een verklaring doen uitgaan. Daarin zeggen de heren: "We weten niet welke koekenbakker er verantwoordelijk is voor het feit dat het hele project nu al ruim 50 procent duurder is dan in 2015 werd begroot. Maar diegene moet met pek en veren de laan uit worden gestuurd."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Daarom heeft Van Haga al Kamervragen gesteld. Daarin eist hij onder meer de identiteit van "de koekenbakker" in kwestie én vraagt hij De Jonge om de leiding direct in handen te nemen. Dit om ervoor te zorgen dat het strakker geleid wordt én natuurlijk ook zodat er gemakkelijker politiek rekenschap gegeven kan worden als er weer vertragingen zijn. "Alles wat Hugo aanraakt wordt een puinhoop," zegt Van Haga dan ook. "Maar het zou mooi zijn als hij ook een keer politiek verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade die hij aanricht."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten