screenshot 2023 11 23 at 011815

Dieptriest! Hongaarse premier Orban gaat door de POMP: 'Steun voor Rutte als hij eerst sorry zegt'

Politiekjun 06, 15:00
Het is echt volstrekt bezopen, maar de Hongaarse premier Viktor Orban is door de pomp. Op de dag van de Europese Parlementsverkiezingen laat hij weten opeens voor Rutte te willen stemmen als nieuwe NAVO-leider... als Rutte dan eerst uitspraken die hij enkele jaren geleden deed over Hongarije terugneemt.
Hongarije wilde Rutte hoegenaamd niet als secretaris-generaal van de NAVO. Dit onder meer omdat Rutte in het verleden heeft gesproken over het "op de knieën krijgen" van Hongarije. Ook ging hij in 2021 helemaal los op Orban omdat die voor een LHBTIQ-kritische wet had gezorgd. Dat mag niet van Rutte, want Rutte wil natuurlijk Woke overal verkondigen en verspreiden.
Maar kijk! Op de dag dat wij naar de stembus gaan vanwege Europa laat Orban opeens weten tegen nieuwssite Mandiner dat hij zich bedacht heeft. Oké, oké, Rutte mag toch NAVO-oppermarionet worden. Alleen moet hij dan die eerdere uitspraken over Hongarije wel even terugnemen. Een soort van "oeps, ik meende het niet, sorry." En dat is het dan.
"Wat eer betreft is er voor Hongarije geen westerse politicus met een slechtere reputatie dan Rutte. Hongarije is een gelijkwaardig land. Zoals we duidelijk hebben gemaakt toen Zweden wilde toetreden tot de NAVO, moet er meer respect worden betoond aan Hongarije," aldus Orban.
Maar die "nee" van Orban is nu veel minder hard. Er zijn nu slechts "obstakels."
RTL politiek verslaggever Roel Schreinemachers legt uit: "De eisen die Orbán vandaag formuleert zetten de deur naar de NAVO-baan voor Rutte nog iets verder open. Aan de eis dat Hongarije niet hoeft deel te nemen aan NAVO-operaties tegen Rusland lijkt eenvoudig tegemoet te komen."
"Aan de tweede eis," gaat hij verder, "misschien wel de belangrijkste voor Hongarije, dat Rutte eerdere uitspraken over Hongarije die door Boedapest als vernederend zijn ervaren, is mogelijk ook wel een mouw te passen. Een volledige knieval van Rutte is niet erg waarschijnlijk."
Dus er moet iets verzonnen worden waardoor Hongarije niet mee hoeft te doen met acties tegen Rusland. Dat kan natuurlijk heel snel. En vervolgens moet Rutte sorry zeggen zonder echt sorry te zeggen, maar wel op zo'n manier dat Orban kan zeggen dat Rutte sorry heeft gezegd.
Dat zijn het soort spelletjes waar politici in uitmunten. Dat gaat dus wel goedkomen voor Rutte. Hij wordt NAVO secretaris-generaal.
Dit is dus waarom je nooit te veel hoop moet hebben in mensen als Orban. Toen alle andere NAVO-landen Rutte steunden kon je er vergif op innemen dat hij ook door de knieën zou gaan. Zo werkt dat nu eenmaal, ja, ook bij mensen als Orban...
Dat is al helemaal zo aangezien Orban goede vrienden is met Geert Wilders. Wilders heeft een premier gevonden en wil dus dat Rutte zo snel mogelijk ophoepelt. Dat doet Rutte als hij de NAVO mag gaan leiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten