plenaire zaal eerste kamer

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel aan: Doxing wordt vanaf 1 januari strafbaar gesteld met gevangenisstraf en geldboetes

Politiekjul 12 2023, 21:00
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat "doxing" strafbaar maakt. Dit betekent dat het vanaf volgend jaar strafbaar wordt om persoonlijke gegevens van anderen te delen met de intentie tot intimidatie. De nieuwe wet tegen doxing zal naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treden, zoals gemeld door de Rijksoverheid.
Onder deze wet riskeren overtreders een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van maximaal 22.500 euro. Bij doxing van personen met bepaalde beroepen wordt de strafmaat met een derde verhoogd. Hieronder vallen onder andere burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten.
Bij doxing publiceren kwaadwillenden openbaar persoonlijke gegevens van slachtoffers, zoals adressen, telefoonnummers of privé-informatie over familieleden. Dit gebeurt vaak in chatgroepen en op sociale media, met als doel het slachtoffer angst aan te jagen. Volgens de Rijksoverheid komt doxing steeds vaker voor, vooral tegen opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici. Het komt echter ook regelmatig voor in de relationele sfeer van bijvoorbeeld een voormalige partner.
Er is jarenlang aan dit wetsvoorstel gewerkt. Voormalig demissionair minister Ferd Grapperhaus gaf in juli 2021 al aan dat hij doxing wilde verbieden. Zijn opvolger, minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, stuurde vorig jaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, die in februari al akkoord ging met het voorstel. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dinsdag aangenomen, op de laatste vergaderdag voor het zomerreces.
Onlangs werden de telefoonnummers van verschillende CDA-Kamerleden openbaar gemaakt, wat de vraag naar de goedkeuring van het wetsvoorstel versterkte. Met de goedkeuring van de Eerste Kamer wordt nu verwacht dat vergelijkbare situaties in de toekomst strenger en sneller zullen worden aangepakt.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten