2017 05 27 plac zamkowy w warszawie 1

EU-gezinde Poolse partijen doen kassa rinkelen: Polen kan rekenen op 5 miljard subsidie

Politieknov 22 2023, 13:00
Na een flinke knokpartij over de Poolse rechtsstaat heeft Polen eindelijk weer een flinke zak met EU-subsidies in het vooruitzicht. De Europese Commissie trekt de knip en schuift een eerste voorschot van ruim 5 miljard euro richting Warschau. Maar, zoals altijd, zitten er wat haken en ogen aan deze financiële opluchting.
De EU-Commissie heeft groen licht gegeven voor een Poolse subsidieaanvraag. Die moet ervoor zorgen dat Polen minder leunt op gas uit Rusland. Als de andere 27 EU-landen ook 'oké' geven, kan Polen rekenen op een flinke 5,1 miljard euro. Een besluit van de lidstaten wordt binnen vier weken verwacht, dus dat wordt nog even duimen.
Het is niet zo dat Polen zomaar in de snoeppot mag graaien. Voor de rest van de miljarden aan subsidies en goedkope leningen die Polen denkt te kunnen binnenharken, moeten ze nog wel wat huiswerk doen. Vooral de Poolse rechterlijke macht moet onafhankelijker worden van de politiek. Dat was namelijk het epicentrum van de knallende ruzie tussen Brussel en de rechts-nationalistische regering in Warschau de afgelopen jaren.
Nu de EU-gezinde partijen als winnaars uit de verkiezingen zijn gekomen en bezig zijn met een nieuwe regering, lijkt Brussel wat meer de deur open te zetten. De oppositie heeft altijd geclaimd dat het geld uit Brussel als een stroompje zou binnenkomen zodra zij aan de knoppen zaten. En blijkbaar is dat nu het geval, volgens de EU-diplomaten is het slim als Polen merkt dat vriendelijk zijn loont.
Terwijl Polen zich voorbereidt op een financiële oppepper, ligt de bal nu bij het nakomen van beloftes en het waarborgen van een rechtvaardig rechtsysteem. Dit is hét moment voor Polen om te laten zien dat ze serieus zijn over onafhankelijke rechtspraak. Dat is uiteindelijk de sleutel tot een goede relatie met de Europese Unie.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten