Screen Shot 2022 06 10 at 142006

Filmpje! Caroline van der Plas (BBB) legt uit waar 'woensdag, gehaktdag' vandaan komt

Politiekjun 10 2022, 13:17
In de politiek (en daarbuiten) wordt vaak de term 'gehaktdag' of zelfs 'woensdag, gehaktdag' gebruikt. Vaak gebeurt dat in een negatieve context. Maar zoals Caroline van der Plas (BBB) deze week uitlegde in de Tweede Kamer is dat eigenlijk gewoon helemaal onterecht. De term heeft namelijk een lange en positieve achtergrond.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer besloot Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging om haar mede-parlementariërs even wat kennis te laten opdoen over a) onze cultuur en b) onze manier van leven tot enkele decennia geleden. De term 'gehaktdag' werd namelijk gebruikt, maar zij vroeg zich af of mensen wel wisten waar die term vandaan komt?
Het antwoord daarop was negatief. Iedereen keek haar met belangstelling aan. En dus legde ze het maar even uit voor al die mensen die in de Tweede Kamer zitten en die vaak uit bijzonder goede families komen die de band met armoede en een arbeidersachtergrond al láng zijn verloren.
"Vroeger kreeg de slager op maandag de dieren. Die slachtte hij zelf," legde Van der Plas uit. "Op dinsdag werden daar de luxe stukken uitgehaald." Dat zijn dus de delen die verorberd werden door de 'rijken.' De gewone arbeider moest wachten tot woensdag.
"Op woensdag werd de rest gedraaid," verklaarde Van der Plas, "en dat werd gehakt. Dat moest je meteen opeten omdat mensen geen koelkast hadden." De term wordt dus vaak op een negatieve manier gebruikt tegenwoordig - als de dag van de afrekening - maar de achtergrond is eigenlijk gewoon positief omdat het betekende dat gewone arbeiders dan vlees konden eten (en betalen).
Kijk maar:
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Vervolgens vroeg ze zich lacherig af of Nederlanders hier iets aan hadden, aan deze kennis, maar ik denk het eigenlijk wel. Het herinnert ons immers aan een manier van leven die héél lang normaal was; een manier van leven die voor onze grootouders, overgrootouders, betovergrootouders - en ga zo maar door - volkomen normaal was. De luxe die wij tegenwoordig hebben is nieuw. Voorouders van de normale man (en vrouw) hadden niet eens bijna zo'n leven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten