screen shot 2023 12 18 at 101229

Filmpje! Rutte heel trots op plan Scholz: 'We stemden snel toen Orban naar de wc moest'

Politiekdec 18 2023, 7:59
Als je denkt dat de Europese Unie een democratisch orgaan is hoef je alleen maar even naar deze video te kijken. Wat je hier ziet en hoort is onze eigen premier Mark Rutte die heel trots vertelt dat alle Europese leiders voor het lidmaatschapsproces met Oekraïne konden stemmen omdat ze simpelweg wachtten tot de Hongaarse leider Viktor Orban de zaal verliet. Een tegenstem blokkeert zo'n onderwerp... Maar als hij er niet bij is, tja, dan kan hij ook niet tegenstemmen. En dus is het unaniem.
"Wie had bedacht dat hij naar de WC moest?" vroeg de NPO-journalist aan Rutte nadat bekend was geworden dat de Europese leiders voor de start van toetredingsgesprekken met Oekraïne. Dat was opvallend. Die gesprekken kunnen namelijk tegengehouden worden door één tegenstem. Vooraf had Orban laten weten dat hij inderdaad tegen zou stemmen. Njet, zeg maar. Op de één of andere manier ging dat mis.
Media berichtten daarop al snel dat Orban niet in de zaal was toen er gestemd werd over dit onderwerp. Hoe ging dat? Wat gebeurde er?
Nou, dat wilde een blije en trotse Rutte best uitleggen aan de NPO-media. "Hij moest op een gegeven moment naar de wc, denk ik, en toen konden we de knoop doorhakken," aldus de man die demissionair is maar zich gedraagt als een ware koning.
De journalist vroeg Rutte daarop: "Wie had bedacht dat hij even naar de wc moest?" Hij dacht dus duidelijk dat er sprake was van een trucje, gecoördineerd met Orban (die om geopolitieke of binnenlandse redenen niet voor wilde stemmen). Het antwoord van Rutte: "Olaf Scholz komt deze eer toe."
Vervolgens wilde de journalist weten: "En toen zei Orban meteen: 'Oké, ik ga?'"
Nou nee.
"Hij was op een gegeven moment de kamer uit en toen hebben we het besluit genomen," legde Rutte uit.
En dat is een beetje gek. Het wekt namelijk de indruk dat het niet zozeer een 1-2-tje was tussen Orban en de rest van de Europese leiders als een manier om hem te piepelen. Ja, het gebeurt in de internationale politiek dat een leider bewust 'per ongeluk even de zaal verlaat' zodat andere leiders een besluit kunnen nemen waar hij niet voor maar ook niet tegen wil stemmen. Maar dat lijkt hier dus niet het geval te zijn. 
Raisa Blommestijn reageert dan ook furieus op deze manier van geopolitiek bedrijven. "Een dictator aan het woord: een belangrijke beslissing wordt genomen als een bevriend staatshoofd naar de wc is," schrijft zij. "Schoffering van de democratie. Van de rechtsstaat. Van ethische principes. En de 'onafhankelijke pers' staat erbij en kijkt ernaar. Ongekend."
De vraag is nu natuurlijk of het echt een trucje was om Orban te piepelen óf dat hij ervan op de hoogte was. Indien het laatste het geval is, is hij net zo ruggengraatloos als alle andere Europese leiders. En dan houdt Rutte hem hier dus uit de wind. Maar als het 't eerste is? Dan hebben Scholz, Rutte en al die andere Europese 'leiders' de democratie hier gewoon op valse wijze opzij gezet.
In een normale wereld zouden journalisten hier in beide gevallen kritiek op hebben. Helaas, de wereld van nu is totaal geschift. Nu vinden ze het vermakelijk en juichen ze dit soort trucjes door. Wat zijn hun politieke baasjes toch slim, zeg! Geweldig vinden ze dat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten